1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
СЪВЕТИ
Как да се стегнем за лятото?


<b>Как да се стегнем за лятото?</b>

Предполагам и вие като мен попрекалихте с трапезите по Великденските празници. Ако сте похапнали повече яйца, кузунаци и агнешко, а се притеснявате, че лятото наближава и не сте във форма, спокойно. Срещнахме се с професионалния треньор по аеробни занимания и диетолог Диян Здравков, който ни даде няколко бързи съвета как да разтоварим организма си след преяждането. Той ни сподели няколко прости общоприети правила на фитнес-инструктури.

"На първо място, добре е да ограничим приема на мазнините. Не е казано, че не трябва да се консумират, защото те помагат за разграждането на другите вещества, но да ги намалим", разказа Дани. Ако искаме да се поберем в летните си дънки, добре е да спрем за известно време и приема на въглехидратите. В тях влизат хляб и всички тестени изделия, ориза и картофите. "Сладкото също не се препоръчва, както и продуктите, които съдържат скорбяла", категоричен е фитнес треньорът. Приемът на подобен вид храна се препоръчва само в светлата част на деня, тъй като самите ние сме по-активни тогава и веществата в организма ни се разграждат по-лесно.

За да бъдем в добра форма, Диян препоръчва да приемаме повече храни, богати на протеини. "Те се съдържат в меса като пилешко, телешко, конско, чистата риба тон, а не в консерва", обясни инструктурът. От останалите риби той препоръча пъстърва и сьомга, както и морски дарове като миди и скариди. Богати на протеини се оказват и някои зеленчуци като спанак и брюкселско зеле.

Ако искаме обаче да имаме стегнато тяло, хранителният режим не е достатъчен. Не е нужно обаче да се натоварване с някакви сложни акробатически упражнение, успокои ни Диян. "Самото бягане, например, може да бъде много ефективно, дори да е в бавен тип тръст, изкачване на стълби, спринтове, всякакъв вид подскоци, клекове. Това са хубави упражнения, които са елементарно изпълняеми", разяснява инструктурът. За качествено натоварване на мускулите треньорът препоръчва и участието в аеробните класове. "Няма общ критерий за това колко пъти трябва да се тренира в седмицата, колкото по-често е, толкова по-добри резултати трябва да се очакват", каза Диян. Не забравяйте обаче, че не трябва да се претоварвате, защото организмът ни има нужда от възстановяване.

Не очаквайте чудеса, казва Дани, но следвайки тези прости правила ще се стегнете.

29.04.2011, 14:06 Автор: Олга Добрева


СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА