1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
СЪВЕТИ
Горещата вана гони самотата


Горещата вана гони самотата

Добре известно е, че дългата гореща вана е идеалният край на един труден ден. Но тя също така може да ви накара да се чувствате по-малко самотни, пише БГНЕС, позовавайки се на американско изследване, публикувано във в. "Имоушън".

Горещата вода във ваната действа като заместител на компанията и може да прогони чувството на изолация и изключване, показва изследването на учени от Йейлския университет в САЩ. Според проучването хората, които си вземат топла вана или душ, подсъзнателно прогонват усещането за самота. Колкото по-силно е това чувство, толкова повече вани или душове си вземаме, стоим по-дълго време и при по-висока температура. 

Топлото физическо усещане значително намалява депресията от социалната изолация, посочват авторите на изследването, публикувано във в. "Имоушън". "Откритието ни показва, че физическата и социалната топлота са еднакво заменими в ежедневието. Колкото по-самотни се чувстваме, толкова повече заменяме социалната топлота с физическа", заключават учените. Те твърдят, че тази асоциация е закодирана в мозъка ни още от детството и това обяснява защо хората търсят комфорт в горещи напитки и супа. 

24.06.2011, 16:30 Автор: БГНЕС


СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код: