1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
СЪВЕТИ
Търсете си връстници и ще живеете дълго!


Търсете си връстници и ще живеете дълго!

Жените би трябвало да си изберат за брачен партньор връстник, ако искат да живеят колкото може по-дълго - става ясно от резултатите на актуално проучване, осъществено от института "Макс Планк" за демографски изследвания.
 
Колкото по-голяма е възрастовата разлика между партньорите - независимо дали става дума за по-млад или по-възрастен съпруг, толкова по-ограничена ще е продължителността на живота - констатират авторите на изследването. До момента най-разпространена теза в тази сфера бе, че мъжкият принцип "Вземи си млада жена и ще живееш дълго" се отнася и за отношенията на жените с мъжете. Въз основа на извършените наблюдения на почти 2 милиона съпружески двойки в Дания се оказва, че това твърдение не отговаря на истината. Досегашните теории трябва да бъдат преосмислени - посочва демографът Свен Дрефал.

Клопките на възрастта


Рискът от смърт за този, който е между седем и девет години по-възрастен от жена си, е 11 процента под този на мъжете със съпруги-връстници. Но пък мъжете с по-възрастни съпруги умират по-рано. А ако една жена си вземе за партньор мъж, който е между 7 и 9 години по-стар, смъртността й ще скочи с 20 процента в сравнение с жените, които са на една и съща възраст със съпрузите си.

Доскоро учените смятаха, че тези жени, които си търсят по-млади партньори, са по-здрави, респективно - ще живеят по-дълго. Освен това по-младият партньор би трябвало да има положителен психологически и социален ефект върху по-възрастния, включително и, че с напредването на възрастта другият ще може да разчита на по-добри грижи.

Но е доста спорно дали съпругите на по-млади мъже действително биха могли да имат такава полза. Тъй като жените в повечето случаи поддържат по-добри контакти със социалното си обкръжение и имат повече приятели, респективно - не са в толкова голяма степен зависими от партньора си, посочва Свен Дрефал.

Женените живеят по-дълго от неженените


Демографите предлагат и едно от възможните обяснения защо по-голямата възрастова разлика съкращава живота на жените - двойките, в които мъжът е по-млад, престъпват социалните норми, което на свой ред може да доведе до санкции. И животът да се окаже по-малко щастлив, изпълнен с повече стрес и по-лошо здраве. Демографите обаче са против обобщението, че женитбата принципно има негативни последствия - женените мъже и жени живеят по-дълго от неженените.

19.05.2011, 21:57 Автор: dw-world.de


СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код: