1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
РЕПОРТАЖ НА ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА
Игнатиевци:Легнахме селяни, станахме граждани
Новият град чака европари и канализация
Хората се притесняват от смяна на личните карти


"Хей, гражданино, не се дръж като селянин!", подвиква млад мъж на колегата си пред сградата на кметството на най-младия град във Варненска област - Игнатиево. Легнахме си селяни и се събудихме граждани, сега остана и да станем такива, шегуват се повечето жители на бившето село. Всички 4200 нови граждани са изключително доволни от вчерашното решение на Министерски съвет, с което Игнатиево беше обявено за град. Сега очакват европари, нови пътища, канализация и други "градски" екстри.

Игнатиево

Игнатиево е едно от най-живописните села в областта. В него от много години живеят заедно в прекрасна симбиоза българи, турци, бургуджии, копанари, власи и рудари. Новият град може да се нарече най-голямата реклама на "Мерцедес" в града. 90 процента от оградите на луксозните мраморни къщи в бившето село са с емблемата на немското возило.

"Това, че станахме град, за нас е много важно. Обсъждали сме го с хората много пъти и чакахме решението дълго време. Знаех, че днес (вчера) трябва да се гласува и цяла сутрин не ме свърташе. Кметът на едно съседно село ми звънна по телефона и ми вика: "Хайде, вече не си селски кмет, честито". От него разбрах, че има решение и много се зарадвах. Сега очакваме наистина много промени, които ще са единствено в полза на хората. Можем да кандидатстваме по европроекти, чакаме повече инвестиции. Като сме град, вече не може да останем без канализация. Искаме да променим инфраструктурата. Ще направим нов център. Очакваме само хубави неща. Градът ни го заслужава. Бяхме единственото село, което не само не затвори училището и детската си градина, а от основно направихме училището средно и сега дострояваме детската градина, защото ни трябват още поне 50 места", с широка усмивка обясни Димитров.

кмет

Той допълни, че още от първите часове, в които Игнатиево е било обявено за град, са получени и първите въпроси. Хората се притеснявали дали трябва да си сменят личните карти.

"Аз се поинтересувах, защото хората ме попитаха съвсем сериозно. Успокоих ги, че няма нужда да вадят нови документи. Ще се наложи да направим само нов печат, на който да пише град Игнатиево", обясни кметът.
Въпреки силния вятър и прехвърчащия сняг, в района около кметството имаше много хора. Повечето от тях си подмятаха майтапи и си говореха на "гражданино". "Една жена дойде да си вади някакъв документ. Аз й обясних, че с граждани работим до 16 часа, а тя само ме изгледа кротко и каза, че е от село. Това беше преди няколко дни. Сега вече всички сме граждани. Но ще се наложи да се научим да се държим като такива. Промяната е само една дума, но заради нея трябва да се промени и мисленето на хората", обясни служителките в кметството.

"Аз съм си коренячка. За мен наистина е голяма радост, че станахме град. То какво беше с това село. Я вижте какви хубави и големи къщи имаме. Сега като сме град, ще има и повече работа за хората. Поне аз така мисля. Трябва да има и културен живот някакъв. Трябва да се промени нещо", нареждаше продавачката Добра Демирова.

Игнатиево

"Селяни-граждани - все тая. Не виждате ли, че хората се смеят. Не виждам да има някаква разлика. Игнатиево си е Игнатиево. Ако асфалтират пътищата и направят канализация, ще се съглася, че има значение. За мен лично е все едно. Всички сме от село", смята Стефан Друмев.

Пред една от най-известните къще в селото - "Белият дом", ни посреща усмихнат мъж. "Ей вижте ни, вече сме граждани. Друго си е самочувствието. Държавата ни може да не става, ама нашето село вече е град. Много сме доволни. Сега ще видим какъв ще е келепирът", довърши Демир.

Игнатиево

Хората от Игнатиево нямаха представа дали ще им дойде някой големец на крака да реже лента или нещо друго, за да обяви официално, че става град. Обаче смятат да отбележат събитието подобаващо. Стягат празник, с който обещават да се чуят надалеч.


09.03.2011, 22:03 Автор: Лиляна Трънкова


СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код: