1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
РЕПОРТАЖ НА ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА
Пострадалите от земетресението: Ако не ни бяха помогнали, загивахме
Все още никой не си е застраховал имота


„Добре, че този път наистина ми помогнаха, че както хванаха студовете, загивах. То хубаво дадоха фургона, но там е нечовешки студ. Нищо не може да стопли, ни печка помага, ни дебели дрехи. Живи и здрави да са хората, че свършиха работата. Аз още не мога да се прибера в къщата, но все пак не се оплаквам“.
С тези думи ни посрещна Иван Павлов от село Манастир. Една от стените на неговата къща падна цялата при земетресението от 7 октомври миналата година.

Бай Иван до фургона


Мъжът се суетеше по двора, докато обясняваше каква работа са свършили майсторите. Сринатата стена била възстановена, но къщата все още не става за живеене, защото не е довършена отвътре. Външната врата на дома не може да се затвори като хората и да се заключи, защото касата е усукана. Затова бай Иван я връзва с канап.
„Къщата пострада и при предните две земетресения – през 2003 и 2008 г. Но тогава никой не ни обърна внимание. Този път обаче падна цялата стена“, обясни мъжът.

Къщата на бай Иван е пострадала и при предишните земетресения


Фургонът, който му беше даден от „Гражданска защита“, докато оправят къщата, все още е на тротоара. Голяма част от покъщнината също е вътре. Пенсионерът изкарал почти два месеца в него, но като станало студено преместил леглото си в пристройка на двора. Вътре цари пълен хаос, но гори печка и е топло.
В Манастир в момента живеят около 600 души и всички се притесняват от нови земетресения. Някои искат да си застраховат домовете, но чакат застрахователите да им отидат на крака. „Аз нямам нищо против да застраховам къщата, но няма къде. Преди години идваха тук от разни агенции от време на време, но отдавна никой не се е вясвал. Ако дойдат, ще я застраховам“, сподели накрая бай Иван.
„За какво да застраховам. То каквото има да става, ще става. Щом оцелях този път, значи има още живот да живея“. С тия думи ни посрещна 70-годишната Гина Ненова от съседното село Добрина. Тя е вторият човек, на който „Гражданска защита“ подсигури фургон след земетресението, докато ремонтират падналата стена на къщата й.
„Залюля се земята и стената буквало взе да се огъва и да пада тухла по тухла. Аз бях в леглото и е чист късмет, че не ме затрупа. Ако беше залюляло още веднъж, щеше да падне цялата къща, щях да остана на улицата. Направо не ми се мисли какво можеше да стане. Сама съм. Нямам близки, нямам деца, няма при кого да отида. Това е единственият ми дом. Живея в селото от малка. Навремето имаше много хора, а сега е опустяло. Няма кой да ти помогне. Единият ми съсед е англичанин, но него все го няма. Другите около мен са все стари, болни и самотни хора. Ако не ми бяха вдигнали стената наново, аз нямаше как да се оправя“, с треперещи ръце нареждаше и вървеше по улицата Гина.
Жената обясни, че получава 191 лв. пенсия и едва се оправя.
„Добре, че съм здрава и не давам пари за лекарства. Все още сама си гледам лозето и градината, че да си помагам“, продължи да нарежда възрастната жена.
Фургонът все още е в двора на къщата й. Гина обясни, че така и не се нанесла в него. Живяла си в стаята с дупката, докато я оправят майсторите. Нямала сили да мести покъщнина, освен това не искала да си оставя дома празен. Пък и явно има страх от фургони. Жената сподели, че преди време нейна позната работела във фургон и починала от токов удар. Затова не успяла да преодолее страха си.

Гина Ненова

„Не исках да живея вътре, дано не се налага да го ползвам. Не го пожелавам на никой. Обаче ме е страх. Страх ме е от това, което ни очаква. Получавам едно списание и там някакви екстрасенси обясняват, че в края на февруари – началото на март се очаква пак да има земетресение. Как да съм спокойна.“
Според кметицата на селото Димитричка Дичева общо 30 къщи от Добрина са пострадали при труса. Най-зле бил домът на баба Гина. Затова майсторите започнали от него. Всички останали ремонти също са приключени.

08.02.2011, 12:57 Автор: Лиляна Трънкова


СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код: