1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
СВЕТЪТ

Съдбата на АЕЦ „Белене” ще се реши в ЛондонАЕЦ ”Белене”

Съдбата на АЕЦ „Белене” ще се реши в Лондон, съобщи Дарик, позовавайки се на  заглавието на материал по темата, публикуван днес в руския вестник „Комерсант”. Ежедневникът отбелязва, че според българския министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков днес трябва да бъде подписан договор с британската банка Ейч Ес Би Си (HSBC) за разчет на ефективността на проекта. Политическото решение за съдбата на АЕЦ „Белене” ще бъде взето до 1 юни въз основа на заключенията на Ейч Ес Би Си.
По повод развитията от миналата седмица „Комерсант” коментира, че българските власти са променили отново позицията си по проекта. Скандалът в българското правителство във връзка с новото споразумение с руската държавна компания „Росатом”, която е предвидено да построи бъдещата атомна електроцентрала, бе решен в полза на Трайчо Трайков, твърди вестникът. Руският ежедневник посочва, че премиерът Бойко Борисов е решил вчера енергийният министър да остане ръководител на проекта. По думите на Борисов, обръща внимание „Комерсант”, АЕЦ „Белене” ще има бъдеще само ако е икономически целесъобразна, т.е. ако бъде доказана възможността за увеличаване на износа на електроенергия в съседните държави, съобщава Дарик, цитирайки БТА.
След промяната в позицията на българския премиер, пише руският вестник, като има предвид решението Трайчо Трайков да бъде оставен на своя пост и да продължи да отговаря за „Белене”, „Росатом” отново е изправена пред реална заплаха да загуби проекта в България.

11.04.2011, 10:20 Автор: dariknews.bg


Тагове: АЕЦ Белене, Лондон

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics