1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ТЕХНОЛОГИИ

Българче ще кръсти космически спътниккосмос


Българско дете ще има шанс да кръсти спътник от космическата програма Галилео, съобщава белгийската агенция Белга, предаде Дарик радио.

Българчето, което ще стане кръстник на един от първите два сателита на програмата, ще бъде избрано чрез конкурс за рисунка, който стартира на 10 април и ще продължи до 31 май. През този период децата, живеещи в България и родени през 2000 г., 2001 г. и 2002 г. ще трябва да нарисуват рисунка по темата космос или \"космоплаване\", после ще трябва да сканират творбата си и да прехвърлят файла в специален интернет сайт. Победителят от България ще има правото да избере име на един от първите два сателита по програмата Галилео, чието изстрелване е предвидено за септември.

Повече подробности за конкурса могат да бъдат открити на интернет адреса http://www.galileocontest.eu/.

През същия период подобен конкурс се организира и за белгийските деца. Победителят от Белгия ще кръсти втория сателит, който ще бъде изведен в орбита през септември.

После ще има подобни конкурси и за деца от останалите страни от ЕС, като се следва азбучен принцип, тоест по първата буква на страните членки.

Сателитите по програмата Галилео ще започна да се изстрелват на редовни интервали през 2012 г. и трябва да достигнат окончателен брой от 30.

09.04.2011, 17:11 Автор: dariknews.bg


Тагове: спътник, конкурс, ЕС

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center