1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Горски конфискуват ГАЗ-ки и коне

За първите два месеца на тази година са съставени 413 акта за 294 куб.м дърва за огрев
За охрана на горите в момента се грижат общо 163-ма надзиратели


дръвчета

Автомобили "ГАЗ", каруци, брадви, моторни триони, дори и коне на бракониери са най-често конфискуваните вещи от служителите на Регионалната дирекция по горите във Варна. Дърводобивният инвентар се складира в бази на Държавно горско стопанство, като за Варна тя се намира в разсадник "Малка Чайка". Те се отдават на търг веднъж годишно на осреднени цени.

Това съобщи днес директорът на дирекцията инж. Никола Симеонов, който отчете дейността си по повод българската "Седмица на гората" и Международната година на гората 2011. 

За първите два месеца на тази година са съставени 413 акта за 294 куб.м дърва за огрев и са конфискувани 10 моторни превозни средства и 27 каруци. За миналата година са били издадени 1415 акта за незаконна сеч, равняващи се на 1205 куб.м дърва за огрев.

Незаконната сеч се извършва най-често в районите на Каменар, Аспарухово и Владиславово, каза инж. Никола Симеонов. По думите му, предимно роми, социално слаби и безработни отсичали незаконно дървета с цел оцеляване. Количествата обикновено били в малки размери до 1-2 куб.м, което е причина нарушителите да бъдат наказвани само административно. Рецидивистите с по два-три акта се предавали на съда. 

За сега няма засечени организирани престъпни групи в Североизточния регион на България, допълни Симеонов. Санкциите за изсичане на горите са в размер от 50 лв. до 10 хил. лв. и могат да стигнат до затвор. Като превантивна мярка срещу незаконната сеч и проява на социална ангажираност Регионалната дирекция по горите предоставя дърва за огрев на половин цена за социално слаби в общинските районни администрации.

Съставените актове за незаконна сеч, направени от Държавното горско стопанство във Варна, до момента са 150, а за 2010 г. - 247. Директорът му Йордан Йорданов констатира концентрацията на нарушения в районите на Владиславово и Виница. Актове за незаконни огнища на отпадъци няма, тъй като е трудно да бъдат установени извършителите. Горските стражари само ги извозвали.

За охрана на горите в момента се грижат едно ловно и четири горски стопанства с общо 163-ма надзиратели към Регионална дирекция по горите-Варна. Те работят за откриване на нарушения съвместно с МВР-Варна, Гранична полиция, Противопожарна и аварийна безопасност, Инспекция по труда и Национална агенция по приходите. Гражданите могат да подават сигнали за нарушения в горите на специалния за целта "зелен телефон" на сайта на дирекцията и на номер 112.

Държавният горски фонд във Варненския регион е намалял с 51 хектара

през миналата година, което се дължи на сключени сделки за продажба на физически и юридически лица. Общата площ на горите в обхвата на Регионалната дирекция по горите е 186 39 ха, от които 171 028 ха (92%) са държавни, 7 490 ха (4 %) са общински, 5615 ха (3 %) са частни гори на физически лица и 925 ха (0,49%) на юридически.

За 2010 г. Регионална дирекция по горите-Варна е била на трето място сред печелившите горски структури с 18,573 млн. лв. приходи и 18,058 млн. лв. разходи. Средствата дошли предимно от дърводобив, продажби, билки, ловни мероприятия.

На снимката: Инж. Никола Симеонов, директор на Регионална дирекция по горите-Варна засажда едно от 10-те нови дръвчета люляк, липа, райска ябълка, котайски мехурник, кипарис и туя в парка на кв. "Аспарухово" по случай Седмицата на гората

07.04.2011, 18:33 Автор: Яница Димитрова


Тагове: гори, сеч, бракониери

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center