1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
БЪЛГАРИЯ

Съдят Алексей Петров по седем обвиненияАлексей Петров

Бившият съветник в ДАНС и сочен от МВР за основен бос на организираната престъпност Алексей Петров ще бъде съден по общо 7 обвинения. Това стана ясно в четвъртък, след като наблюдаващият прокурор Светлозар Костов му предяви окончателния вариант на обвиненията, повече от 14 месеца след началото на разследването.

В съда първо ще бъде внесено делото за т. нар. малък "Октопод", по който обвиняеми освен Петров са Марчело Джотолов, Антон Петров – Хамстера и Янко Попов.

Според прокуратурата бившата барета е сформирал и ръководел банда за рекет и принуда с участието на останалите, която действала между 2004 и 2010 г. Алексей Петров е обвинен още за изнудване, придружено с опит за убийство на плевенския банкер Георги Цветанов, за рекет на Валентин Шотев, Пламен Георгиев и Велизар Велизаров, за разгласяване на държавна тайна и че е поръчал на Джотолов да принуди Николай Динков да вземе кредит от 70 000 лв.

Така стана ясно, че прокуратурата не се е отказала от нито едно от първоначално поддържаните обвинения срещу него, въпреки че вече няколко съдебни състава приеха, че има данни в подкрепа само на част от тях. В момента Петров е с най-леката мярка – "подписка".

Единствената корекция в досегашните обвинения, повдигнати на екссъветника в ДАНС, е, че бандата му за рекет вече се води въоръжена. Причината е, че обвинителите са описали като доказателства номерата на законно притежаваните пистолети на Петров и Хамстера и са ги приложили по делото, обясни адвокат Васил Василев.

"В продължение на година и половина прокуратурата и отделни поръчкови служители на МВР тормозят всевъзможни лишени от свобода и други граждани да се подпишат под готови текстове. Всичко е измислено, скалъпено, изфабрикувано и аз се разхождам, защото нямам друга работа", възнегодува Алексей Петров на излизане от националното следствие.

По думите му прокурор Костов е поел ангажимент да започне да предявява на обвиняемия всички събрани материали от края на месеца. Едва тогава Петров ще разкрие и исканията, които обвинителят му е поставял, за да не раздели първоначално образуваното дело "Октопод".

В момента прокуратурата води и разследване за организиране на престъпна група за стопански престъпления, по което са обвиняеми общо седем души заедно с Петров.

Бившата барета не пропусна възможността за пореден път да нападне вътрешния министър Цветан Цветанов. "Той и премиерът Борисов с моето дело вдигнаха една димна завеса, зад която трябваше да се облагодетелстват от властта. Г-н Цветанов извърши най-малко 5 престъпления пред очите на обществото и лишиха чрез контрабандните канали държавния бюджет от 2-3 милиарда лева", добави Петров.

По повод заявката си да участва в президентските избори, той отново уточни, че би се кандидатирал, само ако същото направи и Бойко Борисов.

07.04.2011, 18:18 Автор: mediapool.bg


Тагове: Алексей Петров, съд, обвинения

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center