1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
БЪЛГАРИЯ

Турция строи АЕЦ на 5 км от Резоворезово

Турция планира да строи атомна електроцентрала и в региона на Тракия край българо-турската граница.

Това съобщиха турски медии, като се позоваха на отговорни представители на турското Министерство на енергетиката и природните ресурси.

Планира се атомната централа да бъде изградена край селището Игнеада на турското Черноморие.

Оттук минава пътят към региона на Резово, която е граничната река между България и Турция. На Резово обаче няма гранично-пропускателен пункт.

Според представители на властите, разговаряли пред агенция Ройтерс, Игнеада е най-безопасното място за изграждането на АЕЦ, от гледна точка на устойчивост при земетресения.

Проектът за нова атомна електроцентрала в Тракийския регион е включен в рамките на програмата за строежа на атомни централи в Турция. Той е на трето място след проектите за строителството на атомните централи Аккую и Синоп.

Турция възнамерява да изгради три атомни централи с обща енергийна мощност от 15 000 мегавата до 2023 г.

Русия ще строи първата атомна електроцентрала на Турция в Аккую на стойност 25 млрд. долара, по модела "построй - разработи и предай".

Въпреки трагедията с атомната централа Фукушима в Япония, Турция не само не се отказа от проекта, но вече стигна до етапа на поставянето на първата копка, която се предвижда да бъде направена в близко време.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че първата турска атомна централа ще бъде с много висока степен на сигурност и ще бъде за пример в света.

Министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз на пресконференция във връзка с проектите за трета турска атомна централа в Тракия отговори уклончиво, като не посочи нито срок нито конкретни подробности по въпроса.

Организации на еколозите в Турция твърдо се противопоставят на плановете за строителство на АЕЦ в Тракийския регион.

07.04.2011, 13:02 Автор: vesti.bg


Тагове: АЕЦ, Турция, Резово

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА