1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
БЪЛГАРИЯ

Въвеждат данък върху земеделските помощиданък

Левицата и ГЕРБ спориха дали европейските субсидии за земеделските производители са помощ или доход. Това стана по време на дебатите по второ четене на Закона за доходите на физичексите лица, приет днес на второ четене.

Според опозицията евросредствата за земеделските производители са помощ и не следва да се облагат с данък. Според управляващата партия обаче евросубсидиите са приход и затова трябва да се дължи данък за получените от ЕС пари.

От БСП изтъкнаха, че облагайки субсидиите с данък, държавата ще прибере част от европейската субсидиия в държавния бюджет. Част от средствата, които ЕС дава, индиректно ще се връщат в бюджета, подчерта Михаил Миков.

Никой не отива при онези фирми, които наемат работници на 4-часов работен ден и не им се плащат осигуровки, за да се видят какви са техните печалби, тяхното счетоводство, подчерта червеният депутат. По думите му в последните 1-2 години рязко е нарастнал размерът на субсидиите за някои играчи заради законите, предлагани и приемани от управляващите.

Ако този закон бъде взет и скъсан, ще бъде най-добре, заяви социалистът Янаки Стоилов.
Според Менда Стоянова от ГЕРБ не трябва земеделският бранш да остава в сивия сектор.

Земеделските производители - физически лица вече ще могат да доказват, както разходите, така и приходите си, обясни в кулоарите на НС Менда Стоянова. Те ще бъдат облагани на реалния си доход, подчерта шефката на бюджетната комисия в НС.Тя призова земеделските производители да събират всички документи, които издават за оран, торове и други покупки, които правят.

Припомняме, на първо четене с приетите промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица земеделските производители и тютюнопроизводителите се задължават да водят счетоводна отчетност. За да се облекчи счетоводната отчетност, законопроектът предвижда да се даде възможност на физическите лица земеделски производители да съставят годишен финансов отчет при условие, че имат нужната квалификация за това.
С предлаганите промени се създава възможност земеделските производители и тютюнопроизводители да приспадат от доходите си реално извършените от тях разходи.

07.04.2011, 12:49 Автор: news.bg


Тагове: парламент, данък, земеделие

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics