1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
КРИМИНАЛЕ

Варна с най-много присъди за пране на пари

Ръст на делата от обществен интерес се отчита за поредна година, кометираха още съдиите
Завишен е броят на постановените оправдателни присъди


аракелян

  Във Варна са произнесени най-много присъди за пране на пари в България в периода 2006-2010 година, сочи национално изледване на фондация „Риск Монитор”. Данните бяха оповестени по време на отчета на дейността на Окръжния съд в морската столица. Ръст за 2010 бележат делата, свързани престъпления против собствеността на гражданите.

 Ръст на делата от обществен интерес се отчита за поредна година, кометираха още съдиите. Към тях спадат такива за дейността на организирани престъпни групи за пране на пари, трафик на хора и финансови престъпления. Завишен е броят на постановените оправдателни присъди, което се дължи на влошеното качество на разследването, коментира ръководителят на наказателното отделение Соня Нейкова.

 Ефективността от приложените СРС-та е спаднала наполовина през миналата година, съобщиха от Варненския окръжен съд. През 2010 г. магистратите са издали 654 разрешения за ползване на специални разузнавателни средства. От съда пресметнали, че през 2009 г. ефективността от използването им е била близо 80%, а за 2010 г. е спаднала до 45%. Съдиите обясняват понижението с увеличения брой обекти, подложени на специално наблюдение, които за Варна са 252.

 По думите на председателя на ВОС Ванухи Аракелян, специалните средства са използвани във всички знакови дела, отразени в медиите. Оказва се, че Варна обаче не е на първо място по използване на СРС-та. За изминалата година от Шуменския окръжен съд са издали близо 800 разрешения за ползване.

 Повишен е и броят на гражданските дела, като на месец са образувани по нови 218 дела, като общият им брой за 2010 г. е 2941. 62% от приключените казуси са извършени в тримесечен срок. Забелязва се спад на исковете за произход и прекратяване на осиновяване, както и в броя на облигационните искове. Намаляването на постъпилите първоинстанционни дела се дължи и на финансовата невъзможност за защита на интересите на физически лица, смятат от съда. Ръст бележат делата за обезщетения за непозволено увреждане. Увеличили са се и делата за отнемане на имущество - от осем за 2009 година на 29 за отчетния период.

06.04.2011, 19:00 Автор: Олга Добрева


Тагове: окръжен съд, отчет

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center