1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

Уволниха шефа на НЕК заради „Белене”

Подписал неизгоден договор за България, въпреки изрична забрана


Белене
Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е уволнил шефа на НЕК Красимир Първанов, защото подписал неизгодно споразумение с руската страна за АЕЦ "Белене", съобщи news.bg. Трайков обяви това на извънреден брифинг в министерството, след което се отправи при премиера Борисов, за да го помоли да сезира ДАНС за действията на Първанов. Пред медиите министърът обясни, че днес са приключили преговорите с руснаците и са подписани два документа. Първият е меморандум, който дава на двете страни време от три месеца да направят допълнителни изследвания на критериите за безопасност на централата. Това е добре, подчерта министърът. Проблематичен се оказва вторият подписан документ - "Допълнение 12", което задължава страната ни до два месеца да подпише окончателен договор с руснаците, с обвързващи клаузи. До първи 1 юни 2011 трябва да бъде парафиран договорът. В Допълнение 12, подписано от Красимир Първанов, се дава срок до 1 юни България и Русия да се договорят за цената на „Белене". Това само по себе си за мен е безсмислено и е глупост, защото ако на тази дата не сме се разбрали, кой е виновен, коя от двете договарящи се страни, попита Трайков. Той е категоричен, че Красимир Първанов е надвишил правомощията си, подписвайки обвързващото допълнени 12.
Това според мен показва, че очевидно в България руският натиск понякога е по-силен от способността на някои хора, призвани да защитават националния интерес, да му се противопоставят, заяви Трайков. От думите на министъра стана ясно, че на Първанов му е било изрично забранено да подписва. Беше съгласуван друг текст, а днес той е подписал документа с текста във версията, която му беше забранено да подписва, подчерта Трайков.
Тепърва ДАНС ще изяснява защо Красимир Първанов е подписал подобен документ, с каква мотивировка е действал и дали от това произтичат някакви заплахи за националните интереси. Сега България е в ненормална според министъра ситуация, защото остава неясен отговорът на въпроса кой ще плаща неустойките, ако не се договорим с руснаците за цената в срок.
На мястото на уволнения вече шеф на НЕК министър Трайков е назначил временно изпълняващ ръководния пост, но тепърва ще се мисли кой ще наследи Първанов.


05.04.2011, 19:12 Автор: news.bg


Тагове: НЕК, Трайчо Трайков

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center