1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
БЪЛГАРИЯ

Нашите затвори най-пренаселени в ЕСзатвор

Българските затвори са сред най-пренаселените в Европейския съюз. Това се казва в доклад на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) за изпълнението на наказанията и състоянието на затворите у нас, цитиран от dnes.bg.

Според доклада лишаването от свобода продължава да е най-често използваното наказание в страната ни. През първата половина на 2010 г. почти половината от всички осъдени са получили ефективни присъди.

Освен пренаселеността, сред основните проблеми на затворите у нас остават остарялата материална база, лошите битови условия, ниската трудова заетост и трудностите при осигуряване на медицинско обслужване и образование, посочват от центъра.

Според ЦИД решения на проблемите могат да се намерят със законодателни и практически промени, сред тях – и разширяване на прилагането на наказания, който не са "лишаване от свобода".

Като пример за това от центъра посочиха, че притежанието на еднократна доза наркотик трябва да се декриминализира, както и да се предвидят по-леки наказания за престъпленията с наркотици с ниска обществена опасност.

От центъра смятат, че е необходимо да се въведат и повече програми в затворите за субституираща терапия на зависими от наркотици.

Според доклада България е на последните места в Европа по използване на подобни терапии. В същото време по официални данни над 10 процента от лишените от свобода у нас са наркозависими.

Омбудсманът Константин Пенчев посочи, че през миналата година до кабинета на омбудсмана са подадени 81 жалби на лишени от свобода, пише БТА.

По думите на Пенчев затворниците се обръщат към институцията най-вече поради липса на достатъчно възможности за трудова заетост, грубо и унизително отношение от страна на служители в затвора или бездействие от тяхна страна.

05.04.2011, 14:54 Автор: dnes.bg


Тагове: затвор

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center