1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
СПОРТ

Да биеш ЦСКА - забранено

Играчите на ”Черно море” били уволнени, тъй като си позволили да победят ”армейците”
Година по-късно ”моряците” легнали на червените, за да могат те да станат шампиони


Стефан Генов

Преди две седмици "Черно море" победи с 1:0 ЦСКА за първенство, а сега "моряците" се канят да запишат втори успех - този път за Купата на България в София. Нещо напълно нормално, нали все пак това е целта във футбола. Да вкараш повече голове от противника и да докажеш, че си по-добър от него. Настоящите футболисти на Стефан Генов обаче едва ли подозират колко трудно е било на техните предшественици, когато е трябвало да мерят сили с ЦСКА по време на комунистическия строй. Тогава, когато един успех над "армейците" не винаги е носил положителни емоции. 

През сезон 1964/65 г. например футболистите на "Черно море" имат дързостта да победят два пъти страшилището от София - с 1:0 във Варна и с 2:1 в столицата. Но вместо аплодисменти и хвалби получават уволнение, разказа пред "Позвънете: ВестникЪт" бившият футболист на тима Тянко Георгиев. "ЦСКА остана на четвърто място в крайното класиране, а "Черно море" бе девоенизиран. Всички футболисти, които бяхме на военна служба и получавахме заплата, ни уволниха. Без мотиви или обяснения. Просто защото си позволихме да победим ЦСКА, и то два пъти в рамките на един сезон. Все пак на следващата година отново минахме към флота", сподели Георгиев. 

Година по-късно "моряците" отново излизат на пътя на "армейците" към титлата, но под натиска на режима този път правят шпалир на своите противници. В последния кръг на сезон 1965/66 "Черно море" гостува на ЦСКА, който има точка аванс в класирането пред "Левски". По същото време "сините" играят с "Локомотив" (Пловдив). "Преди двубоя нашият треньор Иван Моканов влезе в съблекалнята и обяви, че трябва да паднем с един гол разлика. Така му били наредили. След събитията от предния сезон знаехме, че не можем да се съпротивляваме. При 3:2 в полза на ЦСКА, те получиха правото да изпълнят дузпа. Зад топката застана Иван Василев, който тогава играеше за червените. Той подсказа на нашия вратар Симеон Нинов в кой ъгъл ще бие дузпата, все пак уговорката бе да паднем с един гол разлика. Василев обаче би точно в другия ъгъл и мачът завърши 4:2", разказа ветеранът.

В крайна сметка ЦСКА става шампион, а като подарък "моряците" получават правото да се върнат във Варна с военен самолет, а не да се лашкат с влака. На летището в морската столица "черноморци" се засичат с Георги Парцалев, Георги Калоянчев и Стоянка Мутафова, които са имали представление в града. "Този мач бе един от първите на "Черно море", който се предаваше по телевизията. Тримата велики артисти го гледали и като ни видяха емоционално възкликнаха, че сме по-добри актьори от тях и трябва да си сменим професията", заяви с усмивка Тянко Георгиев. 

Друга прелюбопитна случка с него пък се разиграла в края на сезон 1966/67. За титлата се борили "Ботев" (Пловдив) и "Славия", а в един от последните кръгове белите гостували във Варна. "Преди мача при мен и при вратаря Иван Иванов дойде човек от ръководството на "Славия". Познаваше се с Иванов, тъй като му бил учител в Перник. Предложи ни 5000 лева да загубим. Тогава това бяха много пари. Колкото за едно "Жигули". Ние обаче отказахме, тъй като ни хвана страх. Ако ни бяха разкрили, щяха да ни изхвърлят доживот от футбола, можеше и в затвора да ни вкарат", заяви Георгиев. В крайна сметка на следващия ден "Черно море" побеждава с 2:1, а именно той е автор на победния гол. Шампион пък става "Ботев". 

В заключение Тянко Георгиев бе категоричен, че най-паметните мачове са били тези с "Левски". И си спомни за един двубой, когато сините, с Гунди, Костов и Патрата в състава, водят с 2:0 на почивката, но в крайна сметка "Черно море" обръща до 3:2.

03.04.2011, 19:13 Автор: Йордан Фотев


Тагове: Черно море, Стефан Генов, победи, уволнения

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА