1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ТЕМАТА

Деца с коли по пътя

Хората пропищели от невръстните шофьори
Тежки инциденти няма, но случаите са много


деца

Тийнейджъри се правят на състезатели и смело сядат зад волана, въпреки че дори нямат години, за да започнат шофьорски курс. Явлението било масово в малките градове и села във Варненска област и беше потвърдено пред "Позвънете: ВестникЪт" от няколко кметове и служители на пътна полиция.

Най-много подобни случаи има засечени в най-новия град в областта - Игнатиево, казаха от полицията. Местните се оплакаха в редакцията, че по улиците на града на мерцедесите постоянно бръмчат непълнолетни момчета с колите на бащите си. Преди няколко седмици 16-годишен юноша дори ударил жена на пътя. Тя се разминала само с леки натъртвания, но невръстният шофьор изобщо не бил притеснен. Друг по-сериозен проблем бил, че самите бащи с гордост учели да управляват автомобил дори малолетните си синове, които едва се виждали зад волана. Според жители на града най-малките "шофьори" били 10-годишни и родителите им ги оставяли да карат с тяхно разрешение.

По данни на пътна полиция явлението наистина е много разпространено в по-малките населени места. Най-често зад волана сядали юноши на 16-17 години, или току-що навършили пълнолетие, но без книжки. Те не само карали из селото, за да се "учат", но често вземали семейните коли, качвали в тях приятелите си и обикаляли по дискотеките в съседни села. Правели си и импровизирани състезания по пътищата. Често невръстните шофьори се прибирали по малките часове и то след една-две бири или по-силен алкохол.

Няма засечени непълнолетни девойки да шофират, сочи статистиката на дирекцията на варненската полиция. Проблемът с момчетата обаче бил много сериозен, не само защото те не разпознавали пътните знаци и нямали никакви шофьорски навици и умения, а и защото в стремежа си да се направят на "мъже", стъпвали здраво на газта. Най-честите инциденти, предизвикани от непълнолетни шофьори, били при завои, но се случвало и на прави участъци. Сблъсъците с други автомобили били рядкост, но често младите водачи "спирали" в крайпътни дървета, стени и огради, обясниха от полицията.

За миналата 2010 година пътна полиция е спипала в областта повече от 30 неправоспособни младежи зад волана, сочи статистиката. Но по крайселските пътища рядко има пътни контрольори. Пътни инциденти с убити и ранени хора, предизвикани от непълнолетни, няма регистрирани, но има автомобили, които след ударите стават само за скрап, твърдят униформените. В повечето случаи момчетата успявали да вземат тайно автомобилите, без да ги усетят родителите им.

01.04.2011, 22:29 Автор: Лиляна Трънкова


Тагове: деца, коли

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center