1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБРАЗОВАНИЕ

Все повече 6-годишни на училище

Руското и СОУ ”Димчо Дебелянов” сред най-желаните за прием в първи клас
Местожителство в близост и завършен подготвителен клас са предимство


ученици

Децата, които тръгват на училище на 6-годишна възраст, се увеличават, разбра "Позвънете: ВестникЪт". В момента в школата в морската столица се обучават 2750 първокласници, близо една пета, или 535 от които са на 6 години. Спрямо миналата учебна година се отчита ръст на тръгващите по-рано на училище, уведомиха от общината. За да се определи каква е тенденцията, обаче е необходимо да се анализира по-дълъг период, посочиха оттам. Същевременно се запазва интересът към записване на първолаци в учебните заведения в центъра на града. Най-желани за старт в обучението продължават да бъдат руското училище, СОУ "Димчо Дебелянов", ОУ "Св. св. Кирил и Методий", ОУ "Петко Рачев Славейков" и СОУ "Св. Климент Охридски". Желание да запишат наследниците си в централните школа имали и родители, живеещи в по-далечни райони, посочиха от Регионалния образователен инспекторат.
Именно местожителство в близост до учебното заведение е един от основните критерии за прием, на които залагат школата във Варна. Утвърждаването на условия се прави с цел отпимизиране на реда и организацията за прием в първи клас, като в повечето случаи учебните заведения са възприели препоръчаните от образователното министерство критерии. Така по-голям шанс за дадено училище имат деца, които имат брат или сестра, обучаващи се в него, сираци, близнаци и деца с увреждания. С предимство могат да се ползват и малчуганите, завършили подготвителна група в школото или родителите им са учители или служители в учебното заведение.
Още един критерий - за работещи в близост до училището родители, е одобрил педагогическият съвет на VIII СОУПЧЕ "Александър Сергеевич Пушкин". В школото вече са постъпили множество запитвания от родители за приема, каза директорът му Светлан Илиев. Наесен прага на училището ще прекрачат 110 деца, като още през първата година ще започнат изучаване на руски език.
Местоработата в близост ще се окаже от полза и за варненци, решили да запишат децата си в СОУ "Найден Геров". С предимство ще се ползват и децата, живеещи в близост, които имат брат или сестра в школото или родителите им са бивши негови възпитаници.
Няма нужда да използваме критерии за подбор, тъй като напливът не е толкова голям, казаха от ОУ "Черноризец Храбър". Такава бе и позицията на СОУ "Пейо Яворов", където все пак са одобрени условия, осигуряващи предимство. Успяваме да обхванем всички желаещи деца. През последните години не е имало напрежение, каза директорката на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" Сияна Филипова. Според нея и през тази година няма да се стигне да използването на критерии за подбор на малчуганите. Ако децата са повече, по-скоро ще завишим броя им до максимално допустимия или ще поискаме допълнителна паралелка, посочи Филипова. Към момента в школото се обучават първокласници в пет паралелки. Критериите, които е одобрил Педагогическият съвет, пък са местожителство в близост, наличие на деца със здравословни проблеми от района и такива, които имат брат или сестра в училището. То допуска и родителите да присъстват на процедурите, съпътстващи приема.

30.03.2011, 20:27 Автор: Милена Радойчева


Тагове: 6 годишни училище

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код: