1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
БИЗНЕСЪТ

Държавата ползва европари за стръв

Облекчават собственици на санирани сгради за сметка на общините, те роптаят
Средно по 65 лв. на квадрат излизало обновлението на панелките у нас


П.В.

Държавата ще ползва като стръв европейските средства по оперативна програма "Регионално развитие" за инвестиции в санирането на жилищата. Това заяви вчера във Варна министърът по европейските фондове Томислав Дончев. Той отбеляза, че предвидените 63 млн. лв. за обновление на панелките ще се ползват само като стимул за частните собственици, за да влагат собствени средства. "Голямата ни цел е не да похарчим просто средствата, а да изработим работещ модел за обновление на жилищните сгради", коментира Дончев. Той взе участие във форум, организиран по Българо-норвежкото партньорство за намаляване на вредните газове в публичния сектор на черноморските общини.
По думите на министъра трябва да се създаде и по-благоприятна законова среда за онези собственици, които решат да обновят сградите си. Освен финансово подпомагане те трябвало да получат и данъчни облекчения. Година след санирането се прави обследване на сградата и се преценява в коя категория попада тя. "В случай, че е А, собствениците са освободени от данъци през следващите 7 до 10 години. Срокът, в рамките на който ще получат данъчни облекчения, е в зависимост от това дали ползват слънчеви панели или друг вид алтернативни източници на енергия. В панелките, които попадат в категория В, собствениците няма да плащат налози между 3 и 5 години", обясни шефът на Агенцията за енергийна ефективност (АЕЕ) Кольо Колев.
Според Томислав Дончев обаче на практика този механизъм към момента не работи и собствениците не се освобождават от местни данъци. Не на това мнение бяха от Асоциацията на българските общини, които остро се противопоставиха на политиката на държавата тези облекчения да са за сметка на местните бюджети. По думите на председателя на сдружението Гинка Чавдарова има някои общини, като Велико Търново например, които губят до 50 на сто от потенциалните си приходи от данък сгради заради санирани жилища. Същевременно министърът коментира, че няколко хиляди лева по-малко приходи от местни данъци няма как да са проблем за общините.
Около 700 000 са жилищата в многофамилните сгради у нас, които се нуждаят от саниране. От тях панелките са 420 000. Общият финансов ресурс, който е необходим за санирането им, е 1,8 млрд. лв. отчете шефът на АЕЕ. Средно около 65 лв. на квадрат пък излизали енергийно ефективните мерки за едно жилище. Колев подчерта, че у нас трябва да се влагат четири пъти повече средства, отколкото понастоящем, за да не завърши процесът на обновление на многофамилните сгради чак след 20 години.

30.03.2011, 20:23 Автор: Десислава Максимова


Тагове: Държава европари

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА