1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
СПОРТ

Култ към родните щанги във Виетнам

Георги Тодоров издигна спорта в азиатската страна от нулата
Щангистите там получавали само храна и 150 долара при медал


Георги Тодоров

Макар българските щанги да се компрометираха тотално през последните години и в момента спортът на практика да не съществува у нас, все още има кътчета по света, където ни се кланят и ни признават за топсила. Като например далечен Виетнам. От десетина години в азиатската страна работи варненският треньор Георги Тодоров. За това време той издигна спорта във Виетнам от нулата, а сега там могат да се похвалят с десетина медала от олимпиади, световни първенства и азиатски игри. "Когато отидох да работя, виетнамците никога не бяха печелили каквото и да било отличие на международната сцена. В началото имах най-сериозен проблем с дисциплината, защото са мързеливи. В първите ми месеци там опитаха да ме бойкотират, тъй като тренировките им се виждаха много тежки. Вземаха фалшиви бележки от лекаря на отбора. Като им спрях храната, обаче промениха отношението си", разказа Тодоров. Именно негов възпитаник е най-силният виетнамски щангист Туан, който е световен шампион и олимпийски вицешампион от Пекин 2008. В началото на кариерата на Туан обаче шефовете на местната федерация били скептично настроени към него. "Не вярваха, че може да постигне нещо и не искаха да го пускат на международни състезания. Предстояха азиатските игри и на среща с представители на министерството на спорта казах, че си залагам заплатата, че той ще вземе медал. В крайна сметка стана шампион", сподели варненският наставник. От този момент нататък той печели изключително уважение във Виетнам, където се кланят на българските щанги.
Тодоров разкри, че в азиатската държава, където все още властва комунизмът, спортистите са аматьори. Получават за труда си само храна и евентуално премия, ако спечелят медал от международно състезание. Единствените спортове, които са професионални, са футболът и волейболът. "В местната футболна лига има доста чужденци - бразилци, аржентинци, руснаци, украинци. Нивото обаче е по-слабо от нашата "Б" група", каза още треньорът по вдигане на тежести. Той уточни, че премията за щангисти за медал от шампионат е в рамките на 150 долара. Това обаче е доста сериозна сума във Виетнам, където стандартът е много нисък, а месечните заплати са в порядъка на 20-40 долара. Самият треньор получава месечно по 1800 долара, от които поне 1600 спестява. "Колкото и разхитително да живееш във Виетнам, повече от 200 долара на месец не можеш да изхарчиш", призна Георги Тодоров.

През последните три години той живее в Да Нанг, който се намира на брега на Южнокитайско море. "Има страхотни плажове и туризмът им се развива с бързи темпове, тъй като е евтино. Във Виетнам идват много туристи от Австралия, примамени от ниските цени. Нормално е, предвид това, че в най-скъпите барове хубава бира не надвишава 50 цента", допълни Тодоров. От няколко месеца той си е във Варна, като планира в началото на лятото отново да замине за азиатската страна.

29.03.2011, 20:37 Автор: Йордан Фотев


Тагове: вдигане на тежести

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА