1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

Всяка седма без помощ при раждане

Най-малко 150 000 лв. са спестените средства на държавата
Близо 14 на сто от родилките не са взели полагащата им се субсидия


Майки

Всяка седма варненка не си е потърсила еднократната помощ от държавата, която й се полага за раждане на дете. 4271 са новородените бебета с постоянен адрес в морската столица за 2010 г., сочат данните на отдела за информационни и комуникационни технологии в община Варна. От дирекция "Социално подпомагане" в града пък са изплатили за 2010 година еднократни помощи за раждане на 3675 майки на стойност близо 1,4 млн. лв. Така става видно, че 596 жени са станали майки през миналата година, но не са потърсили правото си на подпомагане от държавата, разбра "Позвънете: ВестникЪт". Еднократната държавна субсидия за раждане на първо дете е 250 лв., а за второ - 600 лв. Тя се предоставя на всички майки независимо от доходите на семейството. Срокът, в който тези пари могат да се потърсят е цели 3 г., уточниха от социалната дирекция. Но ако все пак майките не го сторят, ще спестят на държавата минимум 150 000 лв., ако приемем, че всички имат право на помощ за първо дете. Ако половината от жените трябва да вземат сума за раждане на второ дете обаче, "спестеното" скача на 253 300 лв.

Само за първите два месеца от годината са изплатени 223 700 лв. за 578 новородени варненчета. Всяка майка има право на помощта, стига да подаде молба в социалните служби. Сред документите задължително трябва да присъства открита персонална сметка с дебитна карта в банка, по която да се правят преводите. Изплащането на сумите става до месец от подаването на документите, каза експертът от дирекцията Ирина Харизанова.

16 редовни студентки, станали майки през януари и февруари тази година са получили еднократна държавна помощ в размер на 2880 лв. "Това е минималната работна заплата, която се отпуска за една година. Сред подпомаганите има млади жени, които учат в други градове от страната и дори в чужбина", уточни директорът на варненската дирекция Силвия Наумова. Изискването за отпускането на тази помощ е майките да са с постоянен адрес във Варна и обучението им да е редовно, а не задочно. През миналата година еднократна помощ са получили 114 майки-студентки за 328 320 лв.

Около 2/3 от родителите на деца до 18 години вземат всеки месец по 35 лв. "детски". За получаването на помощта е нужен подоходен тест, както за повечето отпускани от държавата социални помощи. Изискването е доходът на член от семейството да не превишава 350 лв. Всеки месец социалната дирекция превежда средно около 1,1-1,2 млн. лв. за месечни помощи за отглеждане на деца до 18 г. На подпомагане имат и семействата с деца до 20 години, които учат средно образование, стига да отговарят на изискванията за доход. Тъй като е ясно, че част от варненци вземат пари извън ведомостите, които се отчитат пред Националната агенция по приходите, затова и повече семейства попадат в графите за подпомагане.

29.03.2011, 19:35 Автор: Силвия Пенева


Тагове: майки, деца, помощ

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА