1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ТЕМАТА

Храните по тротоара без контрол

Производители и търговци на ”домашен” алкохол налитат на бой
Баби с яйца, сланина, туршия и прясна коприва превземат пазарите


търговия

Няма кой да глобява нелегалните търговци на вино и ракия без бандерол по варненските пазари, научи "Позвънете: ВестникЪт". Никой не контролира и качеството на храните, които се продават на улицата. Проблемът е от години. Бабите и дядовците не намаляват, а импровизираните им сергии тип "кашон" са все така пълни. Нелегалните търговци не плащат дори тротоарно право, но въртят търговийка с уж домашни продукти. И на трите пазара - Синия, "Чаталджа" и на базар "Левски", продавачите на вино и ракия не дават да ги снимат и налитат на бой на репортерите. Словоохотливи са само, когато ги питаш за цената на ракията и виното - 8 лв. за литър ракия и 2,50 лв. за литър вино.
Книжният пазар вече се е превърнал на битпазар, видя "Позвънете: ВестникЪт". За това се оплакаха в редакцията и продавачи на книги, които не могат да използват през почивните дни сергиите на Синия пазар, за които плащат наем.
На щандовете вчера имаше наредени не книги и учебници, а шишета от половин до два литра с ракия и вино. Мъжът, който ги продава, люто се нахвърли върху екипа на вестника с ясната цел да ни изгони. Към гневните му викове се присъединиха майка и дъщеря, разпънали кашони на тротоара срещу него. "Махайте се, да не ви потроша", крещи по-възрастната от двете. Малко по-нататък беловласа старица продава вино в бутилки от безалкохолно.
"Виждате ли, това е всеки ден. Не можем да се разберем с тези хора. Ние плащаме масите, а те само дебнат да съберем книгите и вадят от кашоните стоката си. Превръщат това място в битпазар. Как да продаваме книги наред с всички тези сергии. Лошото е, че като се затопли още малко и ще наредят кашоните си и по отсрещната страна на тротоара", казва една от потърпевшите - Мария Дамянова. 13 години тя е работила в руска книжарница, още 16 е изкарала на Книжния пазар в градинката между театъра и операта. Сега й е трудно да се примири, че малкото й клиенти нямат спокойствието да видят книгите, от които се интересуват. "Тези хора не са тук от недоимък. Редовно продават нелицензиран алкохол, но не ги санкционират. Ние няма къде да отидем. Платили сме си масите, всеки месец дължим и наем. Но с тази "конкуренция" не можем да излезем на глава. Единствената възможност, според мен, е в продължение на месеци да има дежурен, който да им конфискува стоката", допълни Тодор Христов, който предлага основно учебници.
През няколко сергии от неговата също са се разположили нелегални продавачи. Бай Михо е един от тях, решил да употреби следобеда за търговийка. Сложил три пакетчета коприва и две найлонови кесийки със съмнителна чистота, в които се мъдрят по 5-6 яйца. До тях има буркан с чушлета, празен наполовина. Копривата била брана от гората край село Тополи. Знаел, че масата е за книги, ама нали сега е свободна, та решил да се възползва. "Е, хората продадоха толкоз коприва, аз едно пакетче не можах", възмутен обясни бай Михо. До него жена предлага плетени детски дрешки, нарциси и стръкове пресен лук. "А, аз от два месеца не съм идвала. Сега за пръв път стъпвам. Ама ако има такса, съм съгласна да си я плащам", казва жената, която не иска името й да излезе наяве. На сергия са се настанили и двете жени, които викаха гневно срещу репортерите. Възрастната обяснява, че се вясвала от неделя на неделя, ама се била разбрала с момичето, което продава книги, да заема сергията като го няма.
Дори и дъждът вчера не попречи на тротоарните търговци на пазар "Чаталджа". Няколко шишенца от минерална вода, пълни с ракия, са подредени върху кашон наред с буркани с консервирана риба и друга зимнина. "4 лв. е половинката домашна", казва закачуленият с мушама продавач. Виждайки обектива на фотоапарата, обаче веднага настроението му се променя. "Тъпанарин такъв, махай се оттука" и току понечва да стане. Възрастна търговка на базар "Левски" също се опита да скрие ракията от погледа на обектива. Крясъците й събират народ наоколо. "Хора без работа, за какво се мотаете тук! Да изядете нашия хляб. И ние трябва да живеем от нещо!", вика жената. Друга пък спокойно разрешава да снимаме виното й. На трета сергия, купувач си взема половинка гроздова за 3,50 лв. Жена с марули, репички и консерви до него признава, че не плащат тротоарно право. "Нямам пенсия, докарвам си някой лев", казва дамата.
Наблюдателни хора от пазарите уточниха, че нещата, които се предлагат тук, твърде често въобще не са домашни. Яйцата били купешки с изтрит печат, но ги пробутвали за "еко". Домашното вино пък било от евтиното в магазина, което допълнително било "кръстено" с вода от супера в съседство. Имало хора, които се били сраснали с местата от тротоара, на които продавали от години. Сякаш имат нотариални актове за тях и никой не може да ги измести оттам, допълниха търговци от пазара. Те уточниха, че хората, които продават нелегално, познават всички проверяващи не само визуално, но и по имена. Щом като ги видят, прибират стоката в кашони и сядат на пейките в градинката. Така никой за нищо не може да ги пипне. После отново разпъват дюкяните. Преди седмица от общината иззели стоката на неколцина търговци, но после я върнали.

27.03.2011, 20:52 Автор: Силвия Пенева


Тагове: пазар, контрол, алкохол без бандерол

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА