1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
СПОРТ

Диви и огнени

Пламена Димова и Пламена Цигуларова са световни шампионки по муай тай
Двете мечтаят някой ден със спорта да могат да си изкарват прехраната


Цигуларова

И двете се казват Пламена. И двете са нежни и красиви. Но качат ли се на ринга, стават диви и огнени като името, което носят. Макар все още твърде млади, и Пламена Димова, и Пламена Цигуларова са световни шампионки по муай тай. Да, колкото и неочаквано да е това за вас, външният им вид лъже. В битките те са безпощадни към съперниците си от цял свят. Гордостта на Варна в бойните спортове.

Вчера Цигуларова навърши 26 години, а днес Димова става на 22. Пътят на дамите до тук е различен, макар в крайна сметка да ги заведе до едно и също място - световния връх. Цигуларова е родом от Русе, но от 6-7 години живее във Варна. От 5 пък се занимава с муай тай. "Всичко стана съвсем случайно. Един ден започнах да тренирам за удоволствие в залата на моя приятел Краси Димов. Лека-полека се интересувах и увличах все повече по спорта, докато един ден реших, че искам да бъда световен шампион. Е, не съм предполагала, че толкова бързо тази мечта ще се сбъдне. Всичко стана толкова изненадващо и шокиращо, че емоцията още ме държи", разказа Цигуларова. На отминалото първенство в Тайланд тя стана първият българин шампион при полупрофесионалистите, получавайки огромен пояс. За разлика от нея Димова тренира муай тай вече цели 11 години. И макар да е само на 22, може да се похвали с една европейска и две световни титли. Доста респектиращо. Категорична е, че за да успееш в спорта, са нужни много тренировки, много упоритост и капчица талант. "Най-големите си трудности имах в пубертета. Тогава едва-едва се задържах в спорта. Не ми даваха да се състезавам по международни първенства, тъй като бях много малка и това страшно ми тежеше. На 19-ия си рожден ден обаче спечелих първата си световна титла и почувствах страхотно удовлетворение. Приятно ми е, когато хората ме спират по улиците и ме поздравяват. Винаги съм казвала, че играя за държавата си. Това е най-важното. Финансово, в България няма как да бъдем удовлетворени, но душевно - да. Още преди да взема медала, си пожелах, че ще го посветя на всички спортисти у нас и на всички деца. Да знаят, че когато следваш горещо мечтите си, те могат да станат реалност", сподели Димова. 

Именно финансовата част на нещата носи най-големи трудности за двете красавици, макар да признават, че получават сериозна помощ от шефа на федерацията Боян Колев. "В България няма как да се издържаш от този спорт, независимо какви успехи си постигнал. В чужбина се справят доста по-добре. Имат спонсори и не трябва да се занимават с нещо друго, за да живеят нормално. Ако кажа, че не съм мислела да се състезавам навън, ще излъжа. Винаги съм харесвала професионалните мачове повече от аматьорските. Първо обаче трябва да се науча при едните и след това да мина при другите", заяви Пламена Цигуларова. Тя се издържа, работейки като сервитьорка в дискотека. "Или съм в залата, или съм на работа. Нямам свободно време за нищо друго", заяви също 26-годишната шампионка. Заради голямата си натовареност тя все още си няма и приятел. "Не вярвам да плаша момчетата със спорта, с който се занимавам. Просто наистина нямам време за подобни неща", допълни Цигуларова.

4 години по-малката Пламена Димова пък все още учи - III курс "Международни отношения" във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". "Сутрин и вечер съм на тренировки, а през деня на лекции", разказа Димова. Тя допълнително се натоварва, за да превъзмогне по-лесно липсата на приятеля си. Той се казва Петър Чобанов и също е състезател по муай тай. "От една година е в Германия и рядко се виждаме. Просто нямаше бъдеще като професионалист тук, тъй като е в категорията на Владимир Вълев-Питбула. Тежко ми е, а натоварването в тренировките ми помага дните без него да минават по-лесно. В залата се съсредоточавам и не мисля за нищо друго", разкри болката си Димова.

Тя си е поставила задачата скоро да изкара курсове за помощник-треньор. "Голямата ми мечта е да работя като наставник. Малка съм на години, но вече имам доста натрупан опит", добави 22-годишната състезателка. През август й предстои професионален мач за титла, а в края на годината ново световно първенство. "И на двете места трябва да триумфирам", закани се в заключение Пламена Димова. "Надявам се спортът да ми стане работа. И разбира се, да постигна още много успехи", пожела си пък нейната колежка Пламена Цигуларова.

25.03.2011, 21:16 Автор: Йордан Фотев


Тагове: муай тай

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код: