1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ЗДРАВЕ

Кръводарителите изчезват

Три пъти са намалели донорите на кръв от началото на демокрацията
Мургави продават кръвта си по 50-70 лева


кръводаряване

Кръводаряването се води държавна политика, но в тези батаци, в които ни е здравеопазването, никой не ни забелязва, оставени сме като най-малкия проблем. Това сподели за "Позвънете: ВестникЪт" д-р Людмила Радилова - началник на Отделението по трансфузионна хематология на болницата в Добрич. А данните са тревожни - броят на донорите на кръв в Добричка област през м. г. е 3235. През предходната година са били 3764. Д-р Радилова, която е дългогодишен началник на отделението, си води своеобразна статистика и си записва през коя година колко души в областта или тогавашния окръг са дарили кръв. Данните й започват от 1987 година, когато кръводарителите са 10 711. През преломната 1989 година, която се смята за началото на демокрацията, са 9055. През следващите години броят им спада плавно, а през 1996-а пада под 4000 и те вече са 3748. През последните години се задържат около 3000-3200.
Кръводарителите са изчезващ вид, посочва началникът на хематологичното отделение в Добрич. "Ние разчитаме изключително на близките на пациентите. За съжаление - в почти 90 процента от случаите... ", споделя д-р Радилова. Тя припомня - преди демокрацията държавата e имала планове в тази област, имало е дори състезателен характер. "По време на социализма се надпреварваха кое предприятие как да стимулира работниците си", споделя лекарят. И разказва, че някъде давали по два дни допълнителен отпуск, на друго място - продукция от тази, която произвеждат. "Но какво направихме - хората се научиха не да им се отблагодарява, а да им се плаща", коментира д-р Радилова. А това, според нея, в новите реалности не е възможно. "Вече почти никъде не ходим на бригади по кръводаряване както преди години - споделя тя. - Частниците почти винаги намират причини, за да ги отлагат - посочват някакви производствени или други проблеми. В Добричка област вече нямаме и военни поделения, а там имаше много кръводарители. Но минаха 20 години и ние трябваше да сменим модела. И той да е съобразен с новите реалности". Според лекаря, трябва непрекъснато да се разяснява нуждата от кръводаряване. И да се започне от младите хора, от децата. "Сега хората се информират от радиото, от телевизиите, от другите медии, Фейсбук. Но по отношение на кръводаряването това трябва да стане от професионалисти, от нашите среди."
Най-трудно се работи с интелигентните хора - когато се налага да им обясниш, че трябва да осигурят кръводарители за техен близък, сподели началникът на Отделението по трансфузионна хематология. "Те идват и питат: Защо нямате кръв? Защо не вземете от Варна? После отиват в радиото, по вестниците да отправят апели за кръводарители. Или търсят познати началници на отделения, на здравни структури, които да им ходатайстват. Но ние не можем да произвеждаме кръвта, въпреки нашето огромно желание. Хората трябва да разберат - има кръв, когато я даряват". По думите на д-р Радилова, понякога нуждаещите се от кръвопреливане нямат близки или те са застаряващи и тогава на роднините им се налага да прибягнат до донори, които продават кръвта си. Репортер на "Позвънете: ВестникЪт" също вида мургави мъже да се въртят около Кръвния център в Добрич и да питат: "От кръводарител ли се нуждаете?" От ползвали услугите им става ясно, че вземат по 50-70 лева за един сак. "В случая не можем да говорим за черен пазар на кръв. Това просто е една ниша, която се е отворила и те я запълват", коментира д-р Радилова.

25.03.2011, 21:10 Автор: Мима Илиева


Тагове: кръводаряване, болници, донори

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center