1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
СПОРТ

Варна дълбока провинция за национала

През последните години варненските школи дадоха играчи за първия ни тим, колкото и ”Розова долина”
Морската столица ”диша прахта” на населени места като Пазарджик, Добрич и Сливен


национал

Преди няколко дни футболист №1 на Варна за ХХ век Божил Колев обяви пред "Позвънете: ВестникЪт", че показателно за класата на един отбор е това колко национали има той в своите редици. Ако продължим разсъжденията на легендата - това важи в пълна степен и за работата в ДЮШ. Та, по този показател можем да заключим - през последните 10-12, че и повече години школите на "Черно море" и "Спартак" меко казано куцат. Морската столица се превърна в дълбока провинция, що се отнася до националния отбор и нейните представители в него. Това спокойно можем да заключим, сравнявайки броя на футболистите от Варна в тима с тези от останалите населени места в страната. Без изобщо да коментираме София или доказаните школи като Пловдив и Благоевград. 
От края на миналия век насам всичко на всичко трима варненци стигнаха до представителния състав на България - това са "соколът" Диян Дончев и "моряците" Георги Илиев и Веселин Бранимиров. От тях само първият направи това с екипа на "Спартак". Защитникът обаче изигра само една среща по времето на Димитър Димитров-Херо и повече не бе извикан в състава. Бранимиров пък записа три двубоя за родината ни в началото на века, докато носеше фланелката на бургаския "Нефтохимик". Малко по-сериозен актив за "трикольорите" регистрира настоящият капитан на "Черно море". Докато бе част от ЦСКА, Илиев изигра 12 мача с герба на гърдите си и дори вкара един гол.
Като цяло обаче активът на Варна е твърде нищожен, като дори град като Казанлък може да се похвали с по-сериозно присъствие в националния тим през последните години. Школата на местния клуб "Розова долина" даде на държвания отбор Тодор Янчев и Христо Янев, които общо имат близо 30 двубоя. Янев пък, който понастоящем играе в "Литекс", има и 3 гола на сметката си. Разликата в ущърб на морската столица става още по-очевидна, ако сравним нейните представители с тези на Бургас, Сливен, Добрич и Пазарджик.
Така например, през последните 20 години "Хебър" участва едва един сезон в "А" група, но цели шестима представители на школата на клуба стигнаха до националния отбор - Владимир Манчев, Георги Петков, Александър Тунчев, Йордан Линков, Йордан Минев и Веселин Минев. Бургас може да се похвали с петима свои представители - Николай Кръстев, Стойко Сакалиев, Георги Чиликов, Георги Сърмов и Коста Янев. Какво да кажем за Добрич пък? Градът, който често е взиман на подбив от варненци, даде цели четирима национали от края на миналия век насам. Милен Петков и Светослав Тодоров бяха дълги години част от репрезентацията ни, а участия в нея записаха още Светослав Петров и Галин Иванов. Сливен също изпреварва морската столица със своите Йордан Господинов, Стоян Колев, Костадин Стоянов и Иван Стоянов, а на нивото на Варна са Стара Загора и Гоце Делчев. Под Аязмото също бележат сериозен спад в това отношение през последните десетина лета - и те са с едва трима представители, които имат общо 8 мача за България. Живко Желев е с 6, а с по един са Иво Иванов и Янко Вълканов. В школата на малък Гоце Делчев пък израснаха Георги Марков, Георги Петров и Димитър Макриев.
Както вече споменахме, първенци по излъчване на свои представители в националния отбор са школите на Пловдив и Благоевград. През годините доказали се като най-продуктивни, това статукво се запази и след идването на демокрацията. Само през последното десетилетие и малко повече, от града под тепетата до първия ни състав стигнаха Александър Александров, Красимир Чомаков, Данаил Бачков, Асен Караславов, Димитър Телкийски, Даниел Божков, Николай Домакинов, Йордан Тодоров, Георги Какалов и Йордан Милиев. Освен с Димитър Бербатов пък, от люпилнята за таланти "Пирин" излязоха Малин Орачев, Стойчо Стоилов, Костадин Хазуров, Петър Занев, Иван Иванов, Станислав Манолев, Николай Бодуров и Илиян Мицански.
Продуктивността на Пловдив и Благоевград е константа
Трима варненци с 16 мача в държавния тим през новия век

23.03.2011, 22:47 Автор: Йордан Фотев


Тагове: национален отбор

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center