1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ЛЮБОПИТНО

Няма ”не искам униформа”

Мантите с бели якички и костюмите за момчетата бяха задължителни
Лак, грим и тупирани коси носеха упадъка на Запада


Униформи

Да се появиш с дънки на училище преди 30 години беше пълен абсурд. Веднага те набелязваха като бяла птица, защото в годините на лютия социализъм тийнейджърите с дънки се брояха на пръсти. На всичкото отгоре разни партийни другари тръгваха да ровят в рода до 9 коляно дали няма изменници на Родината или някой зачезнал в дълбокия Запад близък. През 70-80-те години на миналия век нямаше спорове "за" или "против" униформите. Всички бяха лъснати под конец - момичетата със сини или черни манти с бели якички. Момчетата със сини костюми, по желание отдолу може да има бяла или синя риза, най-много поло - за разнообразие. До черен панталон се простираха своеволията в генералното облекло при тях. Не знам дали е било скъпо или не за родителите ни, но всички бяхме спретнати долу-горе еднакво и без много разходи. Голям зор беше със смяната на якичките, щото повечето си ги шиехме сами. Единствените "волности" бяха свързани с дължината на мантата, стига да не е по-къса от четири-пет пръста над коляното. И с якичките - по желание може да бъде собствен модел, а не от тези, дето се продаваха на килограм. Тоест ако баба ти може да плете, е възможно да си сложиш и плетена на една кука якичка. И добиваш леко аристократичен вид. Може и да си със синя или черна пола и бяла блуза. Задължително с черни или тъмнокафяви обувки и бежов или бял чорапогащник. И всичко спира дотук. Да се появиш с пола, която едва ти покрива задните части и с ботуши до бедрата - абсурд! То тогава и нямаше откъде да се вземат. Ама правилата бяха стриктни и повечето гледаха много-много да не ги газят, за да не се навират в очите на даскали и другари.

Ученик нямаше право да се явява в клас без значката, символ на училището. И няма не искам, няма недей, всички бяха подвластни на изискванията и наложения канон. Специален отряд от поне двама представители на реда - даскал и дежурен ученик осъществяваха пропускателен режим на всяка една от входните врати на училището. Ако си позволиш да мръднеш на сантиметър встрани от изискванията те грозеше реалната опасност да се върнеш у дома, за да се "окомплектоваш" според правилата. Бунтарски настроените попадаха най-често под ударите на реда в училище. Това се приемаше като обида за строя на всички нива в училищната йерархия. Поне двама-трима съученици всяка сутрин се връщаха, за да се поправят. И почваха едни дълги лекции за загниващия капитализъм и за моралния упадък на Запада. Всеки от нас, който имаше що-годе дар слово към края на гимназията можеше да изнесе реч по темата.

По време на социализма си имаше предприятия, които изработваха само униформи и бълваха нон-стоп продукция. Отиваш в магазина и там под конец подредени ученически костюми и манти в най-различни размери. Да, ама по-голям гявол от ученика няма. Минаваш през КПП-то, а дънките ти в чантата. Вадиш ги и ги нахлузваш впоследствие. Повечето учители си затваряха очите за тези своеволия след втория, третия час, но имаше и други, които съобщаваха на директора. И тогава тръгваха едни очни ставки в директорския кабинет, едни питания без отговори...

Учителите в даскало изпадаха в потрес, когато видеха момиче с тупирана коса, да не говорим пък момче да се опитва да се прави на последовател на "Бийтълс" - веднага го пращаха до най-близката бръснарница да се подстриже. Някъде дори стигаха до крайности и мереха косите на момчетата с линийка. Момичетата задължително трябваше да бъдат вързани на опашки, "за да не им се веят пиргите". А по-голям морален упадък от лакираните нокти и грима просто нямаше. Тогава те пращаха директно с учителка на умивалните да се измиеш, а за лакът имаше спецмерки. В същото време закъснението или отсъствието от час се отразяваше съответно и в дневника.

22.03.2011, 20:11 Автор: Силвия Пенева


Тагове: униформи, соцът

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
dimitar voynov
24.03.2011; 10:12
Униформите обезличават хората, превръщат ни в безлична тълпа, в живи "трупове". По този начин един човек може да манипулира извънредно много хора! Да не забравяме Хитлер,Сталин,Мао! Не искам хора с комплекси да се налагат над другите! Гадно замирисва на ФАШИЗЪМ!!!
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics