1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
КРИМИНАЛЕ

Полицаи крадат

9 униформени уволнени дисциплинарно за груби нарушения
Наказани обжалват мъмрения в Административния съд


полицаи

9 варненски полицаи са уволнени през миналата година за груби нарушения. В почти всички случаи те били забъркани в кражби или са участвали в престъпления като съучастници. "Друго тежко нарушение е изтичането на класифицирана информация, но подробности не мога да дам", каза за "Позвънете: ВестникЪт" директорът на Областната дирекция на полицията във Варна комисар Димитър Димитров. Други 8 униформени пък обжалват пред Административния съд наказанията, които са им наложени от ръководството.
200 щатни бройки стоят незаети в дирекцията на варненската полиция. И не се знае докога ще е така. "Броят на щатните полицаи във Варна е одобрен от министъра на вътрешните работи и е негово задължение да обяви конкурс за вакантните места. Когато получим заповед за конкурс, ще я изпълним веднага. Нужда от хора определено има, особено през активния сезон", обясни комисарят. Той допълни, че 107 служители на МВР от морската столица са се пенсионирали миналата година. 

Проблемът с липсата на кадри в МВР и участието на униформени в различни престъпления не е само варненски. През миналата година министерството е изплатило повече от 20 млн. лв. обезщетение на свои кадри, които са напуснали системата или са се пенсионирали, каза зам.-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев. Много са и случаите на уволнения заради участие в престъпни схеми.

Във Варна повечето нарушения били извършвани от служители на пътна полиция, защото са изложени на повече "изкушения", твърдят от ръководството на полицията. При по-леките се налага  порицание. Има наказани служители, които недоволстват и искат от съда да им се изчисти служебното досие. Последният случай е на пътен полицай от Пето РПУ, който обжалва санкцията си пред магистратите. "Полицаят е наказан, защото е иззел почти лекарски функции. При рутинна проверка на спрян автомобил, той видял, че шофьорът е 70-годишен и деректно му взел книжката, защото "преценил", че пенсионерът е негоден за шофьор. А книжката му била подновена преди два месеца със съответното медицинско свидетелство. Шофьорът естествено си потърсил правата, извадил си ново медицинско, с което удостоверил, че е напълно здрав и адекватен зад волана. Затова наказахме полицая за своеволието", каза комисар Димитров.

Заради недостига на униформени пък всяко лято във Варна командироват полицаи от различни краища на България, а през последните 2 години дори от Румъния. Преди година в морската столица беше регистриран изключително неприятен инцидент, свързан именно с командировани полицаи от Разград. Анани Велев и Драгомир Димитров бяха уволнени дисциплинарно със заповед на министър Цветан Цветанов, след като бяха хванати да блудстват с 15-годишно момиче с деменция в бунгало на Камчия. Гаврата стигна до съда, след като униформените се похвалили пред колегите си с клипче със сексуалните си подвизи, което единият записал с мобилния си телефон. "Такива брутални нарушения при нас няма. Уволнените полицаи от ОДП-Варна имат други прегрешения. Също тежки, но не чак толкова", допълни комисар Димитров.

21.03.2011, 21:21 Автор: Лиляна Трънкова


Тагове: полицаи

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА