1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Магистрати бойкотират спецсъда

Само двама прокурори са казали, че ще се кандидатират
Никой не вярва институцията да заработи през лятото


съд

Явно нежелание да се включат в работата на бъдещия спецсъд се наблюдава сред варненските магистрати. Нито един съдия не е споделил дори, че има намерение да подаде документи за новата институция, когато бъде обявен конкурсът. Само двама са прокурорите пък, които са казали, че може да се кандидатират. Основните причини за "бойкота" са неясната ситуация с финансирането и убедеността на юристите, че определената за старт дата 14 август е абсурдна.
Въпреки категоричното решение на управляващите специализираните съд и прокуратура да започнат работа през лятото, голяма част от варненските магистрати смятат, че положението може да се опише само с шахматния термин цунг-цванг. Това е ситуация, в която всеки следващ ход е грешен. След пет месеца новата институция вече трябва да работи, а все още няма обявен конкурс за съдии и прокурори. Освен това условията за магистратите от провинцията, които имат желание да работят там, са неясни. Не се знае даже дали ще имат подсигурено жилище, например. Според магистратите от Висшия съдебен съвет издръжката на спецсъда ще струва повече от 10 млн. лева, а в бюджета за 2011 г. няма предвидени никакви средства. Новоназначените прокурори пък трябва да обикалят из цялата страна, за да се запознават с материалите по делата, а яснота около пътуванията им няма. Ако пък има магистрати от Варна, които кандидатстват и бъдат одобрени, това води до други проблеми - те ще бъдат доказани професионалисти, на чието място трябва да се търсят достойни заместници.
Главният прокурор на България Борис Велчев предрече, че ако спецсъдилището заработи през август, ще настъпи "колосален хаос". И голяма част от варненските магистрати напълно споделят мнението му. Въпреки това, двама прокурори от Варна и двама от Шумен вече са заявили предварително намерението си да се кандидатират, когато бъде обявен конкурсът. Съдиите от морската столица гледат по-скептично. Сред черните тоги засега няма желаещи да сменят работното си място.
Висшият съдебен съвет предложи на правителството датата 1 януари 2012 г. за старт на спецсъда, но предложението не беше прието. Засега обявените предварително бройки са по 11 съдии и по 11 прокурори за всяка една от двете предвидени инстанции. За свободните бройки може да кандидатства всеки действащ магистрат. Притесненията на ръководителите на варненските съдилища са, че ако дори един съдия или прокурор бъде назначен на работа в столицата, има опасност местните институции буквално да се "обезкървят". "Ние и сега имаме недостиг на крадри и не можем да си позволим да останем дори с един съдия по-малко. А в спецсъда ще бъдат предпочетени обучените кадри със сериозна репутация и отлична оценка за работата си, което пак е проблем за нас", каза за "Позвънете: ВестникЪт" председателят на Варненския окръжен съд Ванухи Аракелян.

20.03.2011, 20:53 Автор: Лиляна Трънкова


Тагове: спецсъд, магистрати

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА