1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

Старци и болни пишат завещания

Масово оспорват последната воля в съда
Пенсионери приписват жилища срещу гледане


завещание

Представете си стилен кабинет с махагонови стени и тежко бюро, зад което достолепен мъж чете с равен глас последната воля на клиента си. Срещу него са седнали опечалените, облечени в черно и слушат много внимателно. След минути пламва скандал, защото се оказва, че наследственото имение ще получи любовницата на починалия, синът му пройдохата остава на сухо, а икономът си тръгва с осигурен доход и за внуците. Това естествено е сцена от произволен американски филм. У нас, както обикновено, реалността е доста по-различна.
За разлика от американското законодателство, нашето не позволява да се обезнаследят напълно децата или най-близките роднини на починалия. Освен това завещанията се оспорват масово в съда. Може би затова и този вид юридическа услуга е сред най-малко ползваните във Варна.
"Наистина много рядко, и то възрастни или тежко болни решават да заявят пред нотариус как да бъде разпределено имуществото им, след като починат", каза за "Позвънете: ВестникЪт" председателят на нотариалната камара във Варна Обретен Обретенов. Не всички колеги приемат да изповядват завещания, а тези, които го правят, имат максимум по 2-3 случая годишно", обясни юристът. "През последната година във Варна са заверени нотариално около 20 завещания", допълни нотариус Людмила Гонова.
Всеки, който реши да прави завещания, трябва да знае, че според действащите в България закони децата и преките роднини имат право на определен процент гарантирани части. Ако детето е едно, му е гарантирана собствеността върху 50 процента от имуществото, ако са две - две трети от него и т.н. Освен това всеки опит жилище или друг недвижим имот да се прехвърлят на непознат свършва в съда и то по особено неприятен начин, коментираха адвокати. Преките наследници не само оспорват правото на външен човек да наследи роднината им, а твърде често се съдят дори помежду си. Има и случаи на фалшиви завещания, но те вече са работа на разследващите органи.
"Завещания пишат само възрастни хора и те касаят на 100% недвижимо имущество. В практиката си не съм чувал човек под 60 години, примерно, да напише завещание и причините за това са логични. Първо младите хора не мислят за смъртта, освен това те все още не са наясно със собствеността си. Българинът няма навика да пише завещание. Той гледа да раздели имотите на деца и близки чрез дарения или друг вид подобни договори. Които също се оспорват в съда. В развитите държави тежестта на завещанието е съвсем друга, но там и законите са други", обясни нотариус Обретенов.
Хитрините, до които прибягват възрастните хора, за да са сигурни, че апартаментът им примерно ще попадне в желаните от тях ръце след смъртта им, основно са два вида. Едната възможност е да продадат жилището си приживе с клауза в договора, че новият собственик ще може да го ползва след тяхната смърт. Тогава имотът се изключва от наследствената маса. Другият вариант е да го прехвърлят срещу гледане и издръжка на външен от семейството човек. Този вид договор не може да бъде оспорен в съда от ощетените близки, защото сключването му означава, че те не са се грижили достатъчно за своя роднина и той е прибягнал до помощта на друг човек, обясниха юристи. Ако се направи само дарение, то може да бъде оспорено в съда от преките наследници.

18.03.2011, 20:23 Автор: Лиляна Трънкова


Тагове: завещание, наследници, нотариус

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код: