1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
СПОРТ

Легендата на корабомоделизма

Георги Миров е първият заслужил майстор на спорта у нас
Дори и на легло продължава да твори своите модели


Миров

„Човек е голям, колкото са големи мечтите му“ - тази велика мисъл важи в пълен смисъл за моделиста Георги Миров. Макар и на легло, 76-годишният моделист продължава да копнее за изграждането на кораби, които да участват на състезания. Последният му проект се казва "Ла Флор" и е започнал да го гради заедно с покойната си жена преди 5 години. Казва, че му трябва още една, за да бъде напълно готов.
Георги Миров е започнал да се занимава с авиомоделизъм. В училище се е запалил, когато е трябвало да демонстрира третият принцип на динамиката. „Това е свързано с ракетите и реактивните двигатели. По този повод направих едно самолетче с ракетен двигател от филмова лента, който трябваше да го пусна горе от третия етаж на училището. Пуснах го и след това всичко така се опуши, но ефектът беше голям. Това беше първият модел, който съм правил. След това нещата се промениха. Продължих с авиомобилизма. През 1952 година заминах за една година за военно-наемен учител в Тервелска околия, за да ликвидираме неграмотността тогава – това беше модният лозунг. Преподавах на децата уроци по авиомоделизъм. Когато се завърнах, се образува централната морска моделна лаборатория. Нейният основател – покойният Владимир Кондов, покани някои от авиомоделистите, които да внедряват авиомоделната технология в корабомоделизма. Ние бяхме първопроходците. Нямаше откъде да научем нещо. Ние откривахме Америка, както се казва“, сподели пред „Позвънете: ВестникЪт“ моделистът.
Той каза още кога е било първото му участие като корабомоделист. „Това бе през 1952 година в Окръжно първенство на Варна. Следващото беше след две години по-късно на републиканското в Плевен. Не можах да запаля мотора и не показах резултат. През 1957 година бях включен в състава на националния отбор за едно международно състезание в Москва. За нас беше нещо голямо. Пътувахме със самолет от София. Там ни настаниха в хотел в центъра на Москва. Най-голямата трагедия беше, че моделите трябва да са завързани на корда, да обикалят в кръг.  В България до тогава ги пускахме на прав курс. Ако спре, спре. Ако не се удря се отсреща и става на дъски. Тези неща нашият водач ни ги прочете в самолета, преди това не ги знаехме. След това състезание мина един дълъг период от време. През 1965 г. Българската федерация участва за пръв път на европейско първенство в Полша. Нямахме опит. Отидохме да се мерим с другите, които бяха сила. Оказа се, че сме добре подготвени. Участвахме 8 души и взехме 8 златни медала. Аз тогава участвах с кораб на име „Ла Корун“. Той беше едно ниво над другите там. Аз участвах в три класа. Със скоростния аероглисер поставих първия си европейски рекорд – 147, 540 метра в час. За сравнение сега моделите се движат с 270-280 километра. Третото участие беше скоростен глисер с воден винт. Там имах бронзов медал. Събраха ми се златен, сребърен и бронзов. Тогава взех званието "Заслужил майстор на спорта". Аз бях първият в България с такова признание“, заяви Миров.

Той спомена още, че във Варна е била създадена първата в държавата авиомоделна писта в двора на клуба. На нея са били проведени две европейски първенства през 1982 и 1984 година. Болно му е, че са съборили моделклуб „Варна“ заради финансова несъстоятелност и всички документи са били затрити от новите собственици, които сега са издигнали на негово място фитнес център. „Болно ми е, че сега младите не могат да се развиват в този спорт. Това остава за цял живот. Моделизмът е един от най-полезните спортове за младежта. Жалко е, че вече не признават федерацията. Аз обаче продължавам да работя по моите модели. Въпреки че съм на легло, то само това ми остава. Радвам се, че мога поне това, не знам докога, защото не съм много добре. Извървях един дълъг път и накрая се озовах в канавката. Много е лошо човек, когато е бил полезен и изведнъж да не е нужен на никого. Такъв е животът“, завърши през сълзи Миров.

17.03.2011, 12:14 Автор: Николай Караколев


Тагове: корабомоделизъм

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
От Русе
15.08.2011; 10:20
Голям майстор от старата школа. Познавам го, макар и не лично, когато е бил съдия на републикански и от стари моделарски издания. Да работи и помага още.
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код: