1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
СПОРТ

Бразилец прави школа у нас

Даниел Моралес иска да се развива в България
Всяка неделя тренира 20 малчугани в Бургас


Моралес

Бразилецът Даниел Моралес е вече 8 години в България. Сам споделя, че още в първите дни от престоя си се влюбил в страната ни. Само за няколко месеца след преминаването си в "Нафтекс" през 2002 г. вече знаел български, а в момента говори езика ни перфектно. От 2008 г. пък е и пълноправен гражданин на родината ни, тъй като успя да вземе български паспорт. За това няма нищо чудно в думите му пред "Позвънете: ВестникЪт", че иска да се развива като треньор в България. Моралес окачи бутонките преди година, а в момента работи като скаут в бургаския "Черноморец". "Разузнавам предстоящите съперници на тима, гледам футболисти, които биха ни били от полза. Занимавам се с различни неща", обясни бразилецът. В момента му предстои да запише курсове за лиценз "А" в НСА. "Винаги съм искал след края на кариерата си да работя като треньор. Желанието ми е обаче първо да се науча и чак тогава да поема отбор. За това сега гледам, чета книги, трупам опит. Не някой ден, като застана пред възпитаниците ми, да бъда изненадан и да не знам какво да правя. Много хора си мислят, че като спрат с футбола могат веднага да се захванат с треньорството и за това се провалят. Аз не искам да се проваля. Иначе съм имал предложения за работа, но нарочно ги отхвърлих. Радвам се, че в "Черноморец" можех да се уча от специалист като Краси Балъков, а сега да работя с Тони Велков. Чувствам се отлично в България и не смятам скоро да напускам родината ви", сподели още Моро, както е известен бившият полузащитник сред приятелите си.
Той призна, че една от мечтите му е да направи детско-юношеска школа у нас. Моралес стартира подобен проект в родината си преди няколко години, но разкри, че го е преустановил. "Просто моята идея бе децата в Бразилия от малки да тренират и да се готвят по европейски методи, за да бъдат впоследствие готови за футбола в Европа. За тази цел обаче трябваше да контролирам на място процеса, тъй като бразилските треньори работят по начина, по който си знаят. Тъй като аз не можех да бъда постоянно в родината си, реших да прекратя проекта. Не съм се отказал обаче от мечтата си. Би било страхотно да направя школа в България", каза още Моралес. Всяка неделя в Бургас той тренира 20 деца на възраст между 4 и 6 години. "Те правят първи стъпки във футбола. Адриан Фернандес ме караше да се занимавам с неговите деца и така започна всичко. За няколко седмици броят на малчуганите се увеличи", уточни русокосият бразилец, допълвайки, че това му носи голямо удоволствие.
Даниел Моралес бе категоричен, че през последните години в България са започнали да идват класни играчи от родината му и това е повдигнало нивото на родната "А" група. "В момента има много добри бразилци като Мишел Платини, Маркиньос, Луис Едуардо, Том, Дока. Тримата ми сънародници в "Черно море" Тиаго, Адемар и Камазола също са класни играчи. Най-важното при привличането на бразилци е да се направи добър подбор. Иначе в родината ми имаме страшно много силни футболисти", сподели с усмивка Моро.

15.03.2011, 20:43 Автор: Йордан Фотев


Тагове: футбол

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА