1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
БИЗНЕСЪТ

Всички актове за ДДС ”висят”

Фирми се позовават на европейски практики, наши магистрати пишат писма
Ако има несъответствия, се очакват лавина от дела, твърдят юристи


Тинка Косева

Съдиите от Варненския административен съд създадоха правен прецедент във връзка с обжалвани ревизионни актове на НАП по Закона за Данъка добавена стойност (ДДС). Те внесоха писмено запитване до съда на Европейския съюз дали има разминаване между нашия закон за ДДС и европейските директиви, след като адвокатите на три фирми са цитирали европрактити в съдебна зала. Като държава-членка, ние сме длъжни в тази насока да се съобразяваме напълно с европейските закони. Отговор на писменото запитване по конкретните казуси все още няма.

"Ако има разминавания в закона за ДДС, следва той да бъде променен. Само с позоваване на директивата на ЕС следва да се постанови отмяна на всички ревизионни актове, с които е начислен ДДС или отказан данъчен кредит при доставки между две страни, извръшили сделка по реда на действащия сега закон." Това коментира за "Позвънете: ВестникЪт" председателят на Варненския административен съд (ВАС) Тинка Косева.

Лавина от дела може да засипе ВАС, ако се окаже, че наистина има размиванаве. Тогава всеки може да поиска да обжалва ревизионен акт на НАП, съставен по закона за ДДС, смятат юристи.

"Варненския административен съд преценява, че за разрешаването на законосъобразността на задълженията за ДДС, е необходимо тълкуване на разпоредби от Директива 2006/112/ЕО на Съвета от 28 ноември 2006 година, относно общата система на данъка върху добавената стойност. Във връзка с установената необходимост, Варненският административен съд счита за уместно да отправи до Съда на Европейския съюз запитване относно тълкуването на приложимите общностни правни норми", пише в решението на магистратите, които са прекратили три дела до получаването на конкретен отговор от европейските юристи.

15.03.2011, 20:38 Автор: Лиляна Трънкова


Тагове: актове, ддс

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics