1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Чистка във ”Флотски арсенал”

Сменили мениджърския състав в дружеството на база донос от синдикалист
Преназначили старите администратори и след седмица ги уволнили


Флотски арсенал

Кадрова чистка тресе "ТЕРЕМ-КРЗ Флотски арсенал" от няколко седмици. От началото на месеца са сменени административният, производственият директор и шефът на търговския отдел. Първоначално дългогодишните служители на военния корабен завод са понижени в длъжност. Няма и седмица след преназначенията си са съкратени заради закриване на щата на новоразкритите позиции. За кадровите смени се чу още преди месец. Тогава председателят на областното ръководство на ГЕРБ Павел Димитров призна, че знае за промените, но прехвърли отговорността на Министерството на отбраната и ръководството на държавния холдинг "ТЕРЕМ". 

Оказа се, че искрата, запалила фитила на уволненията, е била донос от един от синдикалните лидери във военноремонтния завод. В писмото, изпратено до министъра на отбраната, било посочено, че 38 от служителите на предприятието имали дялово участие във фирми, свързани с работата на дружеството. В доноса обаче не било споменато нито име на служители, нито на фирми. Под ножа обаче паднали тримата началници. Имената на определените за нови директори са Стен Лазаров, Димитър Недков и Димитър Ангелов. Първият отново влезе в публичното пространство преди броени дни. По предложение на общинския съветник от "Нашият град" Андрей Василев, Лазаров беше избран за представител на общината в Съвета на директорите на "Спортен комплекс Варна". Той е бивш кадър на  пристанище "Леспорт". 

Във "Флотски арсенал" вече се носят слухове, че новите кадрови промени са направени с цел източване на дружеството преди то да бъде приватизирано. Силен сигнал за това бил и взетото на последното заседание на Министерски съвет решение за отказ на държавата от 25-процентната държавна капиталова квота. Мотивът, който правителството отбелязва в своето решение, е именно опасност от възпрепятстване на евентуална приватизационна процедура.

За предстояща приватизация алармира и бившият премиер и варненски народен представител Сергей Станишев. Той отбеляза, че със смяната на ръководния състав се цели постепенното съсипване и обезценяване на предприятието. "Смениха директора Георги Стойков, който заемаше поста от 2003 г. Освободиха и административния, и производствения директор, а тези, които са назначени, са далеч от дейността на завода", обърна внимание "червеният" лидер. Той подчерта, че по време на миналия мандат са били увеличени заетите във "Флотски арсенал" заради завишените поръчки за ремонт на руски кораби. "Сега в завода работят около 650 души, а заедно с ангажираните във фирмите подизпълнители общата численост на заетите достига 1000 души. Дружеството е работило на печалба и дори давало заплати от по 2000 лева", отчете още Станишев.

Изпълнителният директор на холдинг "ТЕРЕМ" Станчо Петков не бе открит за коментар на рокадите.

14.03.2011, 21:07 Автор: Десислава Димитрова


Тагове: чистка, приватизация

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics