1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Паника след слух за радиация

Повишен фон няма и няма да има, твърдят експертите
Измервания се правят с последен писък на техниката


радиация

Целият свят следи с тревога последиците от земетресенията и вълните цунами, разлюляли Япония. В АЕЦ "Фукушима" продължава серията експлозии, които паникьосаха дори варненци. Разтревожени жители на морската столица звънели на 112 и на дежурните в "Гражданска защита" не да се интересуват има ли опасност радиационен облак да стигне до нас, а да питат директно какви мерки да вземат, за да се предпазят от опасното облъчване. Защото препатилите от пълната липса на информация след убийствената авария в Чернобил хора в момента са сигурни, че радиацията във Варна е опасна, но данните се крият. Умишлено или не, слуховете за опасност от облъчване набират инерция като лавина. Всички институции, които замерват радиационния фон в града, са категорични, че няма абсолютно никаква опасност.

"Няма нищо, което да застрашава Варна. Слуховете са пълна измислица. Излишно се всява паника сред хората, каза за "Позвънете: ВестникЪт" областният управител на Варна Данчо Симеонов. Специално заради слуховете съм говорил с командващия флота, "Гражданска защита", противопожарната служба и РИОСВ. Замерените в града стойности са много под допустимия минимум. А и според експертите няма вариант радиационен облак изобщо да стигне до България, ако наистина стане авария в Япония", допълни губернаторът.

Властите в Япония твърдят официално, че въпреки експлозиите в централата, там все още няма опасност за хората и околната среда. В атмосферата била изпусната малка доза радиоактивност - 20 микросверта на час. Допустимата норма за страната е 500 микросверта. За сравнение - допустимата норма за Варна е между 10 и 20 микросверта на час. За успокоение на варненци служители на "Гражданска защита" направиха вчера замерване пред екип на "Позвънете: ВестникЪт". Апаратурата показа, че радиационният фон в града е 0,8 микросверта.

"Във Варна радиационният фон се замерва по два пъти на ден - сутрин и вечер. При евентуално засичане на по-високи норми замервания се правят на всеки час. Сами видяхте и се уверихте, че няма място за никаква паника. Не зная кой разпространява подобни слухове за опасност във Варна, но те стигнаха дори до мен. Освен че са пълни глупости, това е подсъдно", каза за "Позвънете: ВестникЪт" шефът на "Гражданска защита" Владимир Иванов. Той допълни, че апаратът, с който се прави замерването, е последен вик на техниката. Затова не може да има съмнение, че отчетените стойности са реални.

14.03.2011, 20:40 Автор: Лиляна Трънкова


Тагове: радиация

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center