1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ТЕМАТА

30 земеделци заложници на частни интереси

Шефът на областна служба ”Земеделие” отказва да им издаде документи
Георги Балтаджиев натискал хората да сключат договори с фирмата на майка му


земеделци

30 производители на оранжерийни зеленчуци от Игнатиево се превърнаха в заложници на Областна дирекция "Земеделие" във Варна. От ведомството отказват да им издадат документи, с които да ги регистрират като земеделски производители. Изтъкваната причина е, че хората нямат документи за собственост или наем на земя. Те притежават единствено договори, които доказват, че са наематели на оранжерии. Спор за земята под тях обаче обрича производителите. Две частни фирми - "Дружба - 4" и "Проват инвест", не могат да се разберат кой е стопанинът на терените, научи "Позвънете: ВестникЪт". Собственик на мажоритарния дял във второто дружество е не кой да е, а майката на шефа на Областна дирекция "Земеделие" във Варна Георги Балтаджиев - Мара Балтаджиева. Според производителите именно това е и причината всяка година да им се правят спънки при регистрацията, а тази категорично да им се отказва такава. Самият Балтаджиев неколкократно им обяснявал, че няма да получат удостоверения, докато не сключат договор за земята. При няколкото скандала с производителите лично се появил и Балтаджиев. Той идвал и тропал с крак, че земята, на която копаят, е негова и за да останат, им трябват договори с него.

Не ни интересува кой притежава земята, искаме само да ни позволят да работим, жалват се хората. Те обясниха, че ако се съгласят на условията, поставяни им от земеделския началник, дори и да платят наема за земята, той няма да им гарантира, че ще могат да произвеждат продукцията си. Те допълнително трябвало да дават пари и за оранжериите, за да могат да получават вода и ток. За да ги принудят да платят, от фирмата на Балтаджиеви ги изгонили, оградили и два месеца ги преследвали с полиция при всеки опит да влязат, за да приберат продукцията си. Това, което трябваше да ни храни през зимата, изгни на полето, обясни Даниела Христова. Като престъпници ни гониха от местата, които някои от нас обработват вече 25 години, добави тя. Загубите си производителите изчисляват поне на 1000 лв. за оранжерия. Не успели да спасят почти нищо, макар че се провирали през оградата. Сега нямат пари дори да си купят семена, за да подготвят нова реколта. За капак на всичко им нарязали и найлоните на оранжериите. Едно покриване струва над 2000 лв., посочи Ченко Ченков. 

Проблемите с регистрацията ескалират преди 3 години. От тогава до сега хората успяват с различни врътки и помощ от областния управител на Варна да получат документи. Без тях няма как да си плащаме осигуровките, да продаваме продукцията си, поясни Венета Ганчева. Карат ни да нарушаваме всички закони, а ние искаме единствено да си вадим хляба, добави тя. Не сме се наредили на опашката за помощи, искаме да работим, подкрепи я и Ченко Ченков. По думите им, докато има спор за собствеността на земята, никой не може да ги гони и да се отнася с тях като с престъпници, още повече, че си плащат порядъчно наемите. Юристи им обяснили, че впоследствие, когато съдът реши чия е земята, той ще определи и кой трябва да прибере парите от наемите, дори и със задна дата.

Бомбата в казуса е заложена още с приватизацията на бившето държавно дружество "Екофрут" ЕООД. Макар преди процедурата да са отстъпени части от оранжериите на бившите съкооператори от разформираното ТКЗС, впоследствие земята под тях се продава от държавата заедно с цялото предприятие. 

Според хората цялата операция, която от години се провежда срещу тях, е целенасочена, за да бъдат изгонени, оранжериите да се ликвидират и да се продаде земята. Вече имало не една обява за продажба на парцели от целия имот.

14.03.2011, 20:27 Автор: Десислава Димитрова


Тагове: земеделци, интереси

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА