1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
СПОРТ

Голова немощ мори ”моряците”

В ”Черно море” не успяха да намерят класен нападател и за това няма да играят в Европа
Неефективността в атака обезсмисля добрата игра на тима през пролетния полусезон


П.В.

"Черно море" няма да играе в Европа през следващия сезон. Каквито и надежди да таиха в лагера на "моряците" досега, те се изпариха след постната продукция при визитата на "Академик" в София (0:0). Оттук до края на първенството не им остава нищо друго освен да обиграват тима си и да мислят за догодина. Да, селекцията на Стефан Генов все още е "в играта" за Купата на България, но евентуално отстраняване на ЦСКА в столицата изглежда по-скоро като химера. Не заради друго, ами просто поради факта, че "Черно море" е изключително импотентен в атака.
През зимната пауза в клуба допуснаха груба грешка при правенето на селекцията и заради това сега страдат. На "Тича" бяха длъжни да хвърлят всички усилия в намирането на класен нападател и на всяка цена да привлекат подобен футболист. Това обаче не се случи. "Моряците" подсилиха защитата си и халфовата линия с Росен Колев и Самуел Камазола, взеха и флангови футболист в лицето на Владимир Каптиев, но така и не подписаха с таран. А в първите три пролетни кръга се доказа, че именно там е най-голямата "дупка" в състава.
Че наставникът Стефан Генов успя да промени стила на тима, в това спор няма. "Черно море" вече играе предимно по земя, със скоростни флангови атаки. Цялата стратегия обаче "издиша" при липсата на реализатор. "Червената лампичка" пред Генов светна още при гостуването на "Пирин". Тогава на контраатаки неговите възпитаници създадоха цели 5 чисти голови положения, но вкараха само едно. И вместо да разгромят съперника си, то трепереха до последно. После срещу "Локомотив" (Пловдив) "моряците" също можеха да победят, макар и с човек по-малко близо час. През първото полувреме обаче пак вкараха само една от сътворените ситуации за гол. За капак дойде постната визита на "студентите" - мач, който варненци бяха длъжни да вземат, за да защитят амбициите си. Това обаче не се случи, тъй като просто нямаше кой да вкара.
Самият Стефан Генов също на няколко пъти призна, че неефективността в атака го тревожи. Наставникът опита да реши проблема си, преквалифицирайки Даниил Ратников, но това не даде нужния резултат. Дори напротив. "Моряците" загубиха креативен халф, умеещ отлично да напада от втора позиция, за сметка на неориентиран нападател, очевидно изпитващ трудности, когато трябва да води атаката. Другата опция в нападение - Георги Божилов, също не е полезен забит в центъра на противниковата отбрана. През есента юношата на ЦСКА бе използван именно на тази позиция, а ефективността му клонеше към 0. През пролетта Генов се усети да го издърпа по-назад и Божилов завиши значително КПД-ото си, отбелязвайки два гола в първите два кръга.
В крайна сметка, така или иначе по това време от сезона в "Черно море" няма как да привлекат нов централен нападател. А тъй като годината на практика вече е нулева, то Стефан Генов може спокойно да се обърне към школата и да се опита с попълнение от юношите да си реши проблема. Няма по-удобен момент от сегашния да се даде шанс на момчета като Васил Тачев или Петър Петров например. Все пак никога не можеш да бъдеш сигурен "от кой храст ще изскочи заек". Пък и без това Генов няма друг възможен ход.

13.03.2011, 21:17 Автор: Йордан Фотев


Тагове: Голова немощ Черно море

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код: