1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
КРИМИНАЛЕ

Варненските арести тънат в мизерия

Униформените сами ремонтирали сградите в четири районни в морската столица
Едно помещение се ползвало за свиждания, срещи с адвокати и водене на разпити


мизерни арести

Арестите във варненските РПУ-та тънат в мизерия. Условията в помещенията са определени като незадоволителни и не отговарят на нормативните изисквания. Единствено Първо РПУ има нормални битови условия, защото управлението се намира в нова сграда, построена според европейските изисквания. Това са заключенията от междинния доклад по проекта "Гражданско наблюдение в полицията", реализиран от фондация "SOS-семейства в риск", със съдействието на охранителна полиция.
Доброволци към фондацията са правили внезапни проверки в районните и са разговаряли с арестанти и хора, станали жертви на престъпления. Те видели, че в някои от помещенията за задържане са правени козметични ремонти, като пребоядисване, но като цяло това не е довело до някакви съществени промени. "Много от ремонтите на служебните помещения са извършени с лични средства на служителите. Сериозен проблем е не само състоянието на арестите, а и на цялата база в районните. Полицаите се оплакват от липсата на офис техника, елементарни канцеларски материали и консумативи. Този недостиг води до спад в мотивацията на служителите, известен като синдром на "професионално изгаряне" и естествено се отразява на работата на униформените", обобщи управителят на фондация "SOS-семейства в риск" Ана Николова.
Продължава практиката едно помещение да се използва за няколко неща - свиждания, срещи с адвокати и водене на разпити. Хигиената в арестите също била под всякаква критика. Според изискванията всяко РПУ трябва да има отделни входове за задържаните лица и гражданите, които имат лична работа там. Освен в Първо районно, на другите места нямало и възможност да се гарантира конфиденциалност на разговорите, както със задържаните, така и с жертвите на престъпления. По същия начин достъпът за хора с увреждания е невъзможен в четирите районни, без първо. Няма нито рампи, нито други съоръжения, които да улеснят придвижването им.
Гражданското наблюдение установи, че Варна се разминава тотално със статистиката за страната по почти всички точки. Според националните данни сигналите за полицейско насилие са се увеличили двойно. Във Варна нямало нито един. В другите големи градове като София и Пловдив е костатирано подобрение в битовите условия в арестите, а в морската столица - точно обратното. Там са подсигурени отделни помещения за настаняване на мъже, жени и непълнолетни, докато във Варна няма такава възможност.
"При разговорите с различни арестанти във варненските районни управления нашите служители са установили, че задържаните са информирани за правата си и основанието за задържането им. Подсигурявана им е адекватна адвокатска защита, осигурявана им е и храна в общоприетото време", каза Ана Николова. Тя допълни обаче, че трябва да се положат още много усилия, за да покрият европейските изисквания най-вече за битовите условия в районните.

11.03.2011, 20:56 Автор: Лиляна Трънкова


Тагове: арести, проверка, полиция, условия

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА