1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Прах души Варна

Метачките също вредят
Трябва да мият улиците


прах

Мръсният въздух е най-сериозният проблем за Варна, и то независимо от сезона, сочи обобщен анализ, залегнал в програмата на общината. 174 са пиковите замърсявания с фини прахови частици, които превишават средните денонощни норми, сочи моделната оценка за замърсяването, изготвена от кметската администрация. Аспарухов мост, околовръстният път и още няколко са критичните точки, смятат от екоинспекцията в морската столица. Пиковото време е около 18 ч., когато автомобилният поток става непоносим, а с него и замърсяването.
Метачките по улиците на Варна прашат допълнително въздуха, научи "Позвънете: ВестникЪт". Те не са единствени с принос към проблема, но трябва да изчезнат от пейзажа на морската столица, твърдят специалистите. Спасението от праха било обикновеното миене на улиците, което бе типично за времето преди двадесетина години. Смогът, който се образува над Варна, е целогодишен и е ясно видим сутрин. През лятото превишените прахови норми са дело на засиления автомобилен трафик, а през зимата - на битовото отопление, твърдят експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите.
В анализа на общината са представени проучвания по отделни компоненти на въздуха по най-натоварените градски улици и булеварди. За година средногодишната концентрация на фините прахови частици е увеличана с около 35,4 процента само на един от пунктовете в града. Средно за годината тя е 54,67 микрограма на кубичен метър, при норма 50, сочи анализът. За предходната 2009 година са измерени 88 еднократни превишавания на пределно допустимите среднодневни норми, сочи още анализът. Спад в замърсяването по този показател се отчита в пункт "Батак" през 2006 г., след като е закрито предприятието ВАМО. Високи са нивата, открити в приземния атмосферен слой от общ прах. В района на хотел "Черно море" са от допустимите 0,25 микрограма на кубичен метър, се отчитат пикови замърсявания от порядъка на 1,440 микрограма през септември 2008 г. Има месеци, в които са достигнати и по 100 проби над нормата. Ако не успеем да изпълним изискванията на Европейския съюз и да се впишем в допустимите норми, следват рестриктивни санкции и наказателна процедура от страна на Евросъюза, категоричен бе директорът на екоинспекцията във Варна Румяна Радилова.

Оценката на замърсяването на атмосферния въздух, представена от община Варна, ще бъде подложена на обсъждане идната седмица, след което ще бъде внесена за съгласуване в екоинспекцията в града, а впоследствие и в Министерството на околната среда и водите.

11.03.2011, 20:53 Автор: Силвия Пенева


Тагове: прах, замърсяване, улици, Варна

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics