1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
СПОРТ

Да изградиш школа

В ”Спартак 1918” започнаха почти от нулата след дълги години на разруха
Академията трябва да дава по 4-5 момчета годишно, смята Николай Станчев


школа

Амбициозната задача да дават всяка година по 4-5 момчета на първия тим са си поставили в детско-юношеската школа на "Спартак 1918". Там вече не се работи на парче, както бе през последните близо 20 години, а има изградена стратегия. От лятото насам кипи усилен труд - целта е академията да бъде вдигната на крака, след като години тънеше в разруха. Директорът Николай Станчев обаче призна пред "Позвънете: ВестникЪт", че това няма да бъде никак лесно. "Толкова години не се беше правило нищо за школата, а условията в нея бяха стигнали дъното. От няколко месеца всичко се гради наново. Но този процес е дълъг, не става за ден-два. Изисква се много работа. Важното е, че ръководството не пести средства, наистина нещо се прави и това е видно. Има ли желание, то аз съм убеден, че нещата ще се получат. Няма как да не успеем", призна Станчев. 
Дългосрочната цел е след години "Спартак 1918" да бъде изграден почти изцяло от собствени кадри, които да бъдат гръбнакът на тима. Бившият футболист на "соколите" обаче е откровен, че това не може да се случи за по-малко от поне 5 години. "В школата има много таланти. Това го заявявам най-откровено, но налагането на един млад играч в мъжкия тим е сложно нещо. Още повече пък да стане основен футболист. За това мисля, че е нужно повече време. Изграждането на играч не е като да направиш баничка", заяви още Николай Станчев. Иначе според него самата методика на работа не се е променила, тъй като няма нужда от това. "Школата винаги е имала една единствена идея - да захранва първия отбор с футболисти. Да ви кажа честно, резултатите на нашите подрастващи селекции нямат никакво значение. Важното е да създаваме играчи. Не работим като в някои други академии, където на първо място са печеленето на купи и медали. Ние мислим за децата и за тяхното развитие", каза също директорът на школата.
За няколко месеца в "Спартак 1918" вече успяха да изградят три нови терена - два маломерни с изкуствена трева на стадион "Спартак" и един с реални размери и естествена настилка на "Локомотив". На последния тревата вече никне, а юношите на клуба трябва да стъпят на него в началото на май. "Скоро ще оправим и терена на "Локомотив", който се намира зад общежитието. Така ще разполагаме с две отлични игрища от най-ново поколение. Малко школи в България могат да се похвалят с такива условия. С това ръководството не смята да спре. Тепърва ще се случват хубави неща", допълни Николай Станчев.

09.03.2011, 22:08 Автор: Йордан Фотев


Тагове: школа "Спартак"

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код: