1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ТЕМАТА

БДЖ зарязва стотици в полето

Продават билети за влаковете без да предупреждават хората
Във Варна чакат нареждания от синдикатите


Гара Варна

Стотици клиенти на родните железници могат да бъдат принудени да изживеят един от най-неприятните си дни, заради стачката на "Български държавни железници" ЕАД и Национална компания "Железопътна инфраструктура". Пътниците в четири влака може да останат насред полето цели 8 часа, но никой не ги предупреждава предварително за опасността. "За да не всяваме паника", е обяснението на служителите на БДЖ за странното мълчание по касите за продажба на билети. Защото още не било сигурно дали ще има стачка и колко ще продължи тя. Чакат се нареждания от синдикатите, за да бъдат предприети действия. А те са - четири влака спират за 8-часова "почивка" на междинните гари в Повеляново, Провадия и Суворово в петък сутринта. Става въпрос за експреса Варна–София и влаковете Кардам–Варна, Шумен–Варна и Варна–Кардам.
И въпреки готвените действия, клиентите на железниците нямат никаква представа, че ще трябва да висят по вагоните 8 часа на отдалечена от крайната си цел гара. И това през работен ден. Само защото никой не предупреждава за подобна възможност. Касиерките вдигат рамене, мънкат зад дебелото стъкло на гишето и продължават спокойно да продават билети, защото никой не ги е инструктирал какво да правят и да обясняват на хората.

Един такъв си взе и репортер на "Позвънете: ВестникЪт" за влака Варна-София.
Експресът трябва да тръгне от морската столица утре в 7,45 часа и по разписание да пристигне точно в 14,53 часа на гара София. Плановете на стачкуващите обаче предвиждат друго. Точно в 8,05 часа тренът ще спре на гара Повеляново за 8-часова стачка.
"Не зная нищо конкретно. Не съм разговарял с колегите си", заяви шефът на гарата във Варна Красимир Маргаритов. "Потърсете за повече подробности синдикатите, те трябва да са наясно. Ако ви притеснява, че може да останете 8 часа в полето, си върнете билета преди да се качите на влака". Това беше съветът на Маргаритов към екипа ни, след като му обяснихме, че вече имаме билет. Той обаче не коментира, защо касиерките не предупреждават пътниците.
"И ние не сме много наясно какво ще се случи. Следим медиите, за да разберем. Чух, че, ако се стигне до 8-часовата стачка, имало готовност автобуси да извозват хората, ама не съм сигурен. Надяваме се да не се стига до там, всичко зависи от развитието на преговорите", беше коментарът на дежурния ръководител движение на гара Варна.
Целта на 8-часовия престой на малки гари е да се предизвика остра реакция и вълна от възмущение у стотиците пътници в треновете. По този начин стачкуващите смятат да привлекат по-голямо внимание към себе си. Това твърдят служители на БДЖ, които не са съгласни с подобни действия. Те са на мнение, че хората, които си купуват билети, трябва да бъдат предупреждавани на касите, защото по закон имат право да бъдат информирани.

09.03.2011, 21:40 Автор: Лиляна Трънкова


Тагове: БДЖ, стачка

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics