1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
СПОРТ

В името на футбола

В ”Балкан” от Ченге пият, но и бият на терена
Състезателите си плащат за да играят в ”Б” окръжна


”Балкан”

Ниско качество, скандали, уредени мачове, празни стадиони и заплати много над средния стандарт за българина. Това общо взето представлява елитното лице на футбола у нас. Него всеки го знае, тъй като мачовете от "А" група заливат медийното пространство през уикенда. Поне в тази статия обаче няма да говорим за изявите на манекенчетата, носещи маркови дрехи, движещи с фолкгърли и каращи скъпи автомобили. Герои в следващите редове ще бъдат тези, които всяка събота и неделя са на терена по една единствена причина - в името на футбола.

А точно такива са всички в тима на "Балкан" (Ченге), който участва в "Б" окръжна група. Там футболисти и треньор не само, че не вземат пари, а дори дават. Клубът се издържа от самите играчи и наставникът им Тихомир Милков-Мирцата, които всяка седмица вадят по 10-20 лева от джоба си, за да може отборът да покрива разходите по участието в шампионата. "Балкан" е създаден през 1958 г., но поради финансови причини прекратява дейността си през 1994 г. 10 години по-късно е възстановен от Мирцата, който и до днес е "вся и всо" в отбора. "Преди всяка домакинска среща си разделяме задълженията. Един играч пере екипите, друг очертава игрището, трети опъва мрежите на вратите, а четвърти коси тревата", обясни треньорът на тима пред "Позвънете: ВестникЪт". Всичко в село Ченге или Аспарухово, както е новото име на населеното място, се прави с подръчни материали. Така например, теренът се очертава с количка пълна с вар, на която отдолу е пробита дупка. "Правим го от ентусиазъм, от любов към футбола. 90% от играчите са от Ченге и са привързани към този отбор. Но момчетата, които са от Варна, също помагат с пари. Всички са съпричастни. Общо взето от години играят едни и същи футболисти. При нас бенефис се прави само с две заколени агнета. Никой не може тихомълком да се измъкне", сподели Тихомир Милков.

Той е категоричен, че стимулът на всички е емоцията и радостта, която носят на публиката. Да, колкото и странно да ви звучи, "Балкан" има привърженици и те не са никак малко. На домакинските срещи се събират фенове, колкото на "Славия" и "Локомотив" (София) взети заедно. "Да знаете само каква атмосфера правят, лудница е. Стоят на тъча, около терена ври и кипи. Най-големите дербита са с Дългопол,ама те сега влязоха в "А" окръжна. Иначе стават уникални мачове. Там прошка няма", заяви с усмивка Мирцата и допълни, че на стадион "Христо Патрев", както се казва клубното съоръжение, нито един гостуващ тим не се чувства комфортно. Досега обаче, ултрасите от Ченге нито веднъж не са прекратявали среща. На домакинските мачове на "Балкан" на терена нахлуват само коне, магарета и всякакъв друг добитък, тъй като няма каквито и да било предпазни огради. Иначе съблекалните са прилични, но няма топла вода. "Дълго време чакахме да прекарат ток на стадиона, за да купим бойлер. Най-накрая това се случи, но още на първата седмица откраднаха кабелите и сега пак се къпем със студена вода. Теренът е сравнително добър, ама през седмицата често някой си пасе там овцете", обясни наставникът на "Балкан".

Макар едва да свързват двата края, футболистите и треньорът им се радват на отборна премия след всяка победа. "Стимулите са от феновете. 3-4 литра домашна ракия, каса бира или тава с кебапчета. Никога не оставаме на сухо. Всеки успех го поливаме в някоя кръчма из Ченге. Такива доста има. Когато загубим, пак сме в механата, но тогава правим и разбор на поражението", заяви също Мирцата и призна, че се е случвало кръчмата да бъде посетена и преди футболна среща. Като например, преди последния есенен кръг на тазгодишния шампионат. Тогава обаче всичкиса имали основателна причина за неспазването на режима. "Женеше се нашият плеймейкър Ивелин Колев. Всички пихме до 6 сутринта, а от масата направо тръгнахме за гостуване в Белоградец. Голям цирк стана. Всички бяха пияни като кирки. Някой като паднеше на терена и повече не ставаше. Добре, че в окръжните групи имаме право на 5 смени. Загубихме с 8:1, но това няма значение. Мачове има всяка седмица, а човек веднъж се жени", каза Мирцата.

Следващите му думи са показателни за атмосферата, която цари в окръжните групи. Там, където честта и достойнството са на особена почит. "Можеше и да не отидем. Щяхме да загубим служебно само с 0:3, нямаше да се излагаме. Това обаче щеше да бъде неуважение към хората в Белоградец, които бяха хвърлили усилия да организират мача", отсече Милков. С това далеч не се изчерпват куриозните моменти около мачовете на "Балкан". На загрявката на друг двубой халфът на тима Илиан Стоилов излязъл на терена по боксерки, забравяйки да си облече шортите. "Посмя се публиката известно време, докато момчето се усети. Какво да се прави, имаше тежка вечер преди това и беше разсеян", заяви с усмивка наставникът на жълто-черните от Ченге.

В заключение на разказа си, той помоли да споменем, че в момента търси вратар, тъй като титулярът се качил на кораб. Който иска може да се пробва. Пари няма да получи, но пък емоцията му е гарантирана.

09.03.2011, 10:37 Автор: Йордан Фотев


Тагове: футбол

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center