1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ЛЮБОПИТНО

Летим на ”Балкан”

Мотоциклетите от ловешкия завод печелят три златни медала от GP сериите
Първото българско балканче копирало утвърдена немска марка мотори


”Балкан”

След като "летяхме" на колело със звучното име балканче, е време да усетим и вятъра в косите, яхнали по-големия му батко - мотоциклета, носещ същото име. Първият прототип на мотора от марката "Балкан" е представен на мострения панаир в Пловдив през 1956 г. За ръководител на проекта по строителството на родните мотоциклети е назначен инж. Димитър Дамянов. Интересното при него е, че по образование е авиоинженер. След закриването на родното самолетопроизводство той е пренасочен към строителството на по-практични и модерни машини - мотори. Може би и на това се дължи фактът, че с мотопедите и моторите балканчета успяват да развият скорост до 130 км/ч. Те печелят и не едно призово място в редица състезания от сериите Гранд при.

Серийното производство на мотоциклетите стартира година по-късно, след изготвянето на прототипа. В края на 1957 г. са произведени първите 100 бройки от мотоциклетите. По външен вид машините били абсолютно копие на популярна по това време германска марка. Немците обаче "надали вой", че им крадат интелектуалната собственост и много скоро се наложило българското балканче да се прекроява. И до края на живота му родните дизайнери не са влагали обаче особена креативност. По-скоро те са взаимствали творчески от различни европейски модели мотоциклети. Това не попречило на марката да е популярна, не само у нас, но и в чужбина.

Първият мотор с името "Балкан" не е от най-мощните, но все пак
не е бил и за подценяване. Двигателят му е едва 50 кубика и 12 конски сили. Подобни параметри днес могат единствено да предизвикат учудване как изобщо са се движели тези машини. Дори и излязлата през 1958 г. спортна модификация е била доста мощна за времето си - двутактов двигател от 250 кубика и 12,5 коня. През 1959 г. на базата на серийния модел е разработена и товарна триколка. Тя е достигала скорост от 70 км/ч и освен двама души е можела да превозва и товар до 400 кг. На следващата година в завода в Ловеч са произведени 7530 мотора "Балкан". Специалистите по това време очакват след 12 месеца дори техният брой да стигне космическата за онова време цифра от 9000 бройки. Специалистите на завода в Ловеч обаче така и не успяват да се справят с предизвикателството и да достигнат набелязаната бройка.

Нова модификация на кросовата серия излиза от предприятието през 1963 г. Те са значително по-мощни от предшествениците си, а под седалката се мъдри двигател от 350 кубика. Паралелно със серийния мотопед "Балкан-50" върви разработката на негова спортна разновидност. Българските мотоциклети "Балкан" са се ползвали с голяма популярност в чужбина. През 60-те години на миналия век родните мотори се карат в някои държави от Средна Америка - Никарагуа и Куба, както и някои африкански страни. Клиенти на завода в Ловеч са и двете ни съседки - Гърция и Турция. Изнесено е известно количество мотоциклети дори за Гвинея. При тях са направени известни модификации, за да може машините да не "издъхват" при суровите климатични условия на Африка. Ламарината и гумите са подложени на допълнителна обработка, за да издържат по-дълго. По това време българските мотопеди участват и на редица престижни европейски изложения, от които печелят три златни медала. До преустановяване на производството на 250-кубиковите мотоциклети през 1971 г. и окончателното спиране на мотоциклетното ни производство през 1975 г. са произведени общо 271 562 броя от всички модели и модификации.

Въпреки че отдавна са излезли от производство, моторите "Балкан" не са слезли от магистралите. У нас мотопедите имат не един и двама почитатели. Бащата на моя приятел, например, не пропуска сгоден случай да лъска овехтялото си балканче. Той често си спомня как навремето го сглобявал сам от стари части. Отделял по няколко лева от заплатата си като студент всеки месец, за да купува механизмите. За разлика от преди
няколко години сега намирането на частите е далеч по-лесно, макар че вече не се произвеждат. И днес запалените колекционери продължават да купуват и продават моторите "Балкан", но вече в интернет. Съществуват и специализирани сайтове за покупка и продажба на българските мотопеди. Почитателите на родната марка дори са си организирали група в социалната мрежа Фейсбук, създали са и специален форум, в който обменят опит, мнения и дори части за слезлите от производство возила. Членовете на Фейсбук групата вече наброяват 65. Те се събират и организират за изложби, ретро шоута, както и съвместни поправки на старите си возила.

09.03.2011, 00:04 Автор: Десислава Димитрова


Тагове: мотоциклет, балкан

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center