1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Търсят ”цаката” на адвокат

3 години харчат държавни пари, за да намерят решение на куриоз
Няма пострадал, нито оплакал се от действията на юриста


адвокат

Прокурори харчат държавни пари, за да намерят "цаката" на адвокат от Варненската съдебна колегия. Сагата се проточва повече от 3 години. Пламен Луков е обвинен в документно престъпление, което обаче не е ясно дали се е състояло. В продължение на няколко години казусът срещу юриста е видоизменян след всяко "поражение" на прокуратурата, коментираха пред "Позвънете: ВестникЪт" от защитата на Луков.

В края на миналата година Районна прокуратура - Варна, дори раздели обвиненията срещу юриста в две дела, макар че са по същество за едно и също. В едното се сочи, че той е подписал собственоръчно майка си под молби, пълномощни и жалби, за да получи 2 съдебни удостоверения за това, че тя е кредитор. Другото е, че отново е подписал майка си за това, че има право да участва в търг за обявен за продан имот на ул. "Херман Шкорпил". Според тълкувателно решение номер 2 от 2010 година на Върховния касационен съд обаче, разделянето не е трябвало да се случи, именно защото става въпрос за едно и също деяние. Пак от това решение става ясно, че наказанието за това провинение е административен акт и парична глоба.

Най-големият куриоз в делата е, че няма нито пострадал, нито оплакал се от описаните от прокуратурата действия на Луков. Още повече, че според основния свидетел той е имал и законово основание - нотариално заверено пълномощно, да прави това.

Според държавното обвинение, Луков е подписал майка си Елена Йоргакиева без нейно знание и с това е престъпил законите. Тя обаче твърди (виж по-долу), че е упълномощила сина си и всичките му действия са били съгласувани с нея. Думите си е повторила под клетва пред съда и преди това пред разследващите органи. Целият казус е странен, защото реално в случая пострадал няма. Първоначално се твърдеше, че Луков се е възползвал от контактите си със свои колеги и чрез измама е успял да купи имота от името на майка си. Три съдебни инстанции обаче приеха за доказано, че нарушения в търга няма. Имотът е бил ипотекиран и след като собственикът му спрял да си погасява дълговете, бил обявен на публична продан, като на търга от името на майка си е участвал Пламен Луков. Затова юристите не оспорват вече законността на покупката. И обвиненията срещу адвоката останаха само тези, за които стана въпрос по-горе.

"Позвънете: ВестникЪт" потърси и прокуратура, но оттам не пожелаха да коментират защо, вместо да се концентрират върху по-важни дела, харчат държавни пари за обвинение, по което, дори и потвърдено, се налага административно наказание - глоба. Водещият прокурор по делото Георги Банков бе лаконичен: "На Пламен Луков е повдигнато обвинение за документни престъпления. Не мога да коментирам повече по случая".

07.03.2011, 20:57 Автор: Лиляна Трънкова


Тагове: адвокат

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Ivanov
12.03.2011; 08:54
"Най-големият куриоз в делата е, че няма нито пострадал, нито оплакал се от описаните от прокуратурата действия на Луков."
Колко ви плащат ???? Нямало пострдали, мога да изредя
Митко Алексиев, Надежда Точкова, Йордан Каракашев.... и кой знае колко още хора... НЯМАТЕ НИТО СРАМ, НИТО СТРАХ, НО ВСЕКИ СИ ПЛАЩА ЗА ПОСТЪПКИТЕ СИ !!!
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА