1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Варненка живее между три гроба и съда

Роднини взели имотите й с фалшиво завещание
Докато текат дела, наследството било продадено


Деспина Костова

Варненка години наред живее между три гроба и съдебната зала - погребва двете си деца и мъжа си, роднини вземат всичките й имоти с фалшиво завещание. Трагедията на Деспина Костова започва през 2002 година, когато се развежда със съпруга си Лазар. Двамата обаче продължават да поддържат отношения заради децата. Животът й се преобръща с изчезването на 19-годишния й син през 2006 г. Момчето отишло на плаж и седмица по-късно тялото му е намерено от рибари в скалите край Каварна. Дъщеря й не може да преодолее загубата и след няколко лечения в психиатрията в началото на 2007 година скача от терасата и се самоубива. По-късно лекари установяват, че Лазар страда от рак на пикочните пътища. През януари 2009 година го изписват от болницата в изключително тежко състояние. Остават му само няколко месеца живот. Мъжът е на легло, с памперси и не може да се обслужва сам.
"Никой не го погледна нито докато беше в болницата, нито като го изписаха. Той не можеше да се грижи за себе си, а нямаше други близки, затова го прибрах у дома. Не можех да го оставя на улицата или да умре като куче. Януари си го взех вкъщи. Лазар почина на 16 май 2009 година. През това време никой дори не звънна по телефона поне да пита как е. На Лазар му беше много тежко от това. През април е рожденият му ден, мина и Лазаровден, а никой не му честити. След като почина, племенницата му Виолета и съпругът й Георги дойдоха у дома и изведнъж станаха много мили. Исках да им разкажа как си е отишъл чичо им и споменах, че има завещание, с което ме прави наследница на имотите му", разказа Деспина.
Докато бившата му съпруга се грижи за него, по съвет на негов приятел, Лазар наистина пише завещание, с което я прави единствена наследница на 158,827 дка земеделски земи и две къщи с дворни места в търговишките села Певец и Острец. Това е жестът на умиращия мъж към жената, която се е грижила за него до последно. Завещанието е заверено пред нотариус и е напълно законно. Две седмици след смъртта на Лазар Деспина се захваща да оправи документите за нивите и къщите. Отива в Търговище, показва завещанието на нотариус, за да се впише в Търговския регистър. Плаща дължими данъци за няколко години назад. Пътува още няколко пъти до Търговище, за да изкара актуални скици и данъчни оценки на имотите. Не пуска бързи поръчки, защото самата тя не бърза за никъде.
"Когато отидох да взема вече готовите документи след около месец, служителката в общината в Търговище ми каза, че има друго завещание. Направено на 1 май. Две седмици преди Лазар да почине. С него обявявал за наследница Виолета, племенницата си. Не ми показаха завещанието. Аз знаех, че това не е възможно, защото Лазар беше през цялото време на легло, не можеше да става. Моят племенник идваше у дома да го къпе. За да се направи завещание, някой трябва да е идвал у дома, а това не се е случвало", обясни Деспина. След това започват съдебните й битки.
В протоколите от съдебните заседания пише, че по данни на Георги, който действал с пълномощно от съпругата си Виолета, на 1 май Лазар е бил в Търговище и обикалял по познати. Там написал завещанието, с което прави племенницата си наследник. Съдът обаче категорично отхвърля твърденията му, позовавайки се на свидетелски показания и съдебно-медицинска експертиза, според която Лазар е бил обездвижен и не можел по никакъв начин да излезе от дома си и да пътува до Търговище. Освен това графологичната експертиза, назначена и приета от магистратите, сочи, че завещанието от 1 май е фалшиво, а подписът под него не е на Лазар. Според експертите най-вероятно то е написано от самия Георги. За изготвянето и използването на фалшивия документ съдът налага на Георги 500 лв. глоба. Той обжалва решението пред втора инстанция, но тя напълно потвърждава присъдата на Районния съд.
"Сега, като видяха, че не могат да преборят съда и като се доказа, че тяхното завещание е фалшиво, племенниците тръгнаха да оспорват завещанието, с което аз съм обявена за наследница. Но, докато текат делата, всички имоти на Лазар и двете къщи вече са продадени. Някои от тях дори препродадени. Георги е действал много бързо. Смятал е, че ще успее, или не е предполагал, че ще стигна до съда. Самите къщи са в окаяно състояние - разбити, разграбени, вратите и черчеветата на прозорците дори са изкъртени. Самата аз не виждам възможност да си върна имотите. Въпреки че се доказа, че другото завещание е фалшиво. Край нямат мъките ми", сподели почернената жена. Тя е твърдо решена да отстоява правата си. Каквото и да й коства това. "Искам само да предупредя хората да не се доверяват на никой. Понякога ударите идват от най-близките. И тогава става много по-трудно да се отстоява истината", допълва Деспина Костова.

06.03.2011, 20:26 Автор: Лиляна Трънкова


Тагове: завещание, имоти

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics