1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ЗДРАВЕ

М.Найденов: Няма внос на пъпеши от АмерикаМирослав Найденов

В България няма внос на пъпеши от Америка. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на посещение във Варна. 

Снощи стана ясно,че най-малко 13 души са починали, а 72-ма са засегнати от бактерията листерия в САЩ. Източник на заразата са колорадски пъпеши от ферма в Холи. Цялата продукция е изтеглена от пазара, съобщиха световните информационни агенции. 

"Ние  имаме българско производство, ако има внос, той е от съседни страни", категоричен бе земеделският министър . "Това е поредното доказателство  защо ни е нужна Агенцията по безопасност на храните", допълни Найденов. Министърът се похвали,че е поискал справка от Агенцията, която му е била направена за минута. 

Министърът обясни, че на Агенцията по безоспаност на храните не трябва да се гледа като на репресивен орган, а на такъв който помага и пази здравето на хората. "Ние по морските курорти направихме много голяма инвазия лятото и имахме комадировани служители от цялата страна, за да правят десетки хиляди проверки. Знаете, че иззехеме 11 тона с храни и напитки", припомни Найденов. 

От 2014 България с нов стандарт за етикети

До 2014 г. по решението на Съвета на Европа производителите на храни в ЕС ще бъдат задължени да изписват върху опаковката на етикета, съдържанието на сол, захар и мазнини, а по отношението на прясното месо ще бъде задължително изписването на страната производител, каза министърът на земеделието. 

"България дори настоявахме за по-ранна дата за задължителното въвеждане на етикетирането", каза Мирослав Найденов.

България ще настоява Евросъюзът да се намеси по въпроса с улова на риба в Черно море, съобщи още министърът.

"Не може да се иска от България и Румъния да изпълняват абсолютно всички норми и да спазват квотите, а същевременно Турция необезпокоявана да извършва улов и то в много, много по-големи количества, отколкото останалите страни", изтъкна Найденов. Той допълни, че Турция е кандидат-член на ЕС и ако иска да стане пълноправна членка, регламентирането на риболова във водите на Черно море ще бъде едно от условията на страната ни. 

Земеделският министър дойде във Варна, за да разговаря с рибарския  бранш преди важна среща в Брюксел с еврокомисаря по рибарство на 14 октомври. На нея ще присъстват представители на България и Румъния от министерствата на земеделието, екологията и транспорта, за да обсъдят управлението на рибните ресурси в Черно море, опазването на екологията и др. Квотите за улов на калкан няма да бъдат сред темите на срещата. 

Към министър Найденов бе отправен въпрос от журналисти редно ли е новият шеф на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Пламен Захариев да заема висок пост, след като дължи на работещите в Националния център за социална рехабилитация заплати за над 396 000 лева. Новият директор на ИАРА бе председател на центъра. 

“Не мога да коментирам случая. Разговарях с колегата Тотю Младенов. Става дума за проблем между социалното министерство и този център, който той е ръководил. Това не е в моя ресор. Аз съм обърнал внимание на Захариев, имах сериозен разговор с него и го изпратих при Тотю Младенов. Този случай не е за мен”, каза министърът.

30.09.2011, 18:09 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: Мирослав Найденов, земеделие, пъпеши

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА