1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБРАЗОВАНИЕ

50-годишен юбилей чества МУ-ВарнаМУ Варна

 С шествие и поредица от тържества ще бъде отбелязан 50-годишният юбилей от създаването на Медицинкси университет „Проф..Д-Р П.Стоянов”-Варна, това обяви ректорът на учебното заведение проф. Д-р Анелия Клисарова. По повод юбилея ще се проведат над 10 научни конгреса от 29 септември до 16 октомври.

Празничното честване, ще се състои в рамките на два дни  8 и 9 октомври, като освен академичната програма, която включва научни сесии посветени на  различни теми, ще бъдат органзирани концерт  и тържествена процесия.

 „Нашите деца в нашите университети, нашите деца в България”, под това мото ще протече празникът, сподели проф. Д-р. Клисарова, като допълни, че студентите трябва да бъдат мотивирани и насърчавани да практикуват професията си в България. Завършилите медици, положили Хипократова клетва във Варненския медицинки университе, за половин век наброяват 27 000, споделиха от университета.

Празникът ще стартира  с промоцията на първия випуск на Факултета по дентална медицина. Сред видните гости на събитието ще бъде бившият министър на образованието  Даниел Вълчев, както и много други радетели спомогнали разкриването на Стоматологичния факултет.Те ще бъдат удостоени с почетни плакети.

Една от основните теми, която ще  засегнат академиците на научните конгреси е темата за развитието на медицинската радиология и в частност лъчелечението в България. По думите на ректора, този сектор от медицината е слабо развит в нашата страна и за усъвършенставнето и подобрението му са  отпуснати средства в размер на 90 млн.лв. по Оперативна програма „Регионално развитие”, като 20 млн.лв са предвидени за Варненската университеска болница.

Проф. Д-р Анелия Клисарова издаде  пред журналисти, че има вероятност в близките 2 години, Университескта болница да получи изотопен апарат, който е многообхватен като приложение и се използва за лечение и диагностика на много заболявание. Такъв апарат до момента има само в САЩ, където вече успешно е внедрен в системата на здравеопазването.Първият в Европа ще бъде монтиран в НюКасъл (Северна Ирландия), а след това и Санкт Петербург.

28.09.2011, 13:22 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: Медицински университе, Варна, юбилей

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center