1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
КРИМИНАЛЕ

Варна пред етнически конфликтиПротест

23 лица бяха задържани след протеста във Варна в понеделник вечерта, научи Дефакто:ВестникЪт. Сред арестуваните бе и кандидатът за кмет Костадин Костадинов. 

Сред задържаните са били и трима непълнолетни, сред които и една девойка. По-късно и тримата са предадени на родителите им.

Мирното шествие, посветено на двете загинали момчета от Катуница прерастна в разгневена тълпа, която се отправи към циганската махала "Максуда". Там органи на реда успели да пресекат опитите на протестиращите да влязат в махалата и да се саморазправят. От своя страна пък жителите на Максуда били подготвени за атаката, въоръжени със вили и лопати. "Напрежението беше ескалирало до краен предел. Органите на реда успяха да не допуснат да стане сблъсък между две етнически групи", разясни шефа на ОД на МВР Варна ком. Димитър Димитров. 

Той подчерта, че по време на неразрешеното шествие с цел етнически сблъсък са използвани само помощни средства “белезници" и и не е допуснат физически сблъсък между двете групи. "Полицаите са задържали толкова души, колкото са могли и колкото белезници са имали", заяви шефът на полицията.

Общо на 8 места е имало струпвания на хора и се е стигало до намеса на униформените служители на МВР. Сред тях са т.нар. ромски махали в кв. “Аспарухово”, в жк “Вл. Варненчик” и в “Максуда”.

От полицията съобщиха, че пострaдали граждани няма. Един от полицаите е получил контузия на главата, вследствие на хвърлен камък вурху него от протестиращите.

"Силата, която беше използвана е в разумната мяра, пострадали граждани не допуснахме да има", добави ком. Димитров. От полицията добавиха още, че в понеделник вечерта група от 400 души от  варненското село Каменар са били готови да тръгнат и да се саморазправят с множеството в града. Разрешение за протеста, който тръгна от площада пред катедралата в морската столица не е имало, обявиха от полицията. По техни данни там се били събрали около 1000 души. "Това беше едно нерегламентирано и несъобразено със закона събрало се множество", обощи шефа на полицията. 

Тази вечер се очаква отново да има протест, който ще започне в 19:00 часа пред катедралата. Разрешение за него не е искано, посочиха от ОД на МВР- Варна.

От полицията информираха, че засилено, но "ненатрапчиво" присъствие  на органите на реда в ромските махали във Варна ще има, докато е необходимо.

27.09.2011, 14:53 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: напрежение, етнически, Варна, Катуница

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics