1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Катуница спогоди премиер и президентКатуница

Президентът Георги Първанов и министър-председателят Бойко Борисов направиха съвместно изявление пред сградата на Областна дирекция на МВР в Пловдив, където се срещнаха по повод напрежението в Катуница и в града, предаде vesti.bg.

Президентът Първанов заяви, че институциите демонстрират единна позиция.

"Държахме да дадем един ясен знак за това, че институциите са единни да не се допусне разрастване на етническото и религиозно напрежение. Институциите в това отношение ще бъдат единни, ще бъдем достатъчно твърди в отпора на подобни радикални екстремистки настроения", каза Първанов.

Президент, и премиер са на едно мнение: Не бива да се залага на етническата карта, защото това няма да доведе до нищо добро в България."Най-лошото е да се етнизира тази предизборна кампания. Ако ние допуснем това, нищо добро не ни чака, каза Първанов.

Премиерът Борисов заяви, че проверка на имотите на "цар" Киро е стартирала преди 10 дни.

Президентът Георги Първанов добави, че няма информация за етническо напрежение в Катуница. Той определи проблема като персонален, свързан с фамилията Рашкови."Но виждаме от вчерашния и днешния ден, че тези протести вече носят етнически елементи. Чуват се лозунги, които звучат доста крайно и това не може да не ни безпокои", каза държавният глава. Той обяви, че трябва да е ясно на хората, че държавата може да ги защити.

"Бил съм и критичен, но сега ще кажа, че в никакъв случай не бива да се допускат случаи на саморазправа. Защото очевидно зреят и такива настроения. Мисля, че това, което вчера се случи идва да покаже, че когато полицията е на поста си, когато изпълни своите ангажименти, не просто двете групи се раздалечават, но и се стига до едно успокояване на напрежението, което се надявам да е трайно", каза Първанов.

На въпрос как оценява действията на полицията, Първанов отговори, че вчера са се справили, "но за предишния ден споделям мнението на министър-председателя, че изпуснаха ситуацията".

Борисов подчерта, че полицията не е трябвало да допуска да има горящи сгради, независимо, че един евентуален сблъсък между жандармерията и останалите е можело да доведе и до още жертви. Премиерът каза, че лично той би заградил по-навреме квартала и не би допуснал да се стигне до палежи.

Той отхвърли всички приказки за изселване и екстрадиране, тъй като по думите му те са от "минал период и днес, в Обединена Европа такива разговори не могат да се водят".

Премиерът се обърна с молба към хората и медиите да не позволяват етническият мир да се нарушава, тъй като ако някой спечели изборите на фона на това, което се случва в България, това ще му бъде напомняно постоянно от Европа и България ще бъде една изолирана страна от ЕС заради тези си действия.

"Това, което те ми обясниха, бидейки на място там, е че ситуацията е била такава, че един сблъсък на Жандармерията и тези, които са правили палежите, е нямало да се размине без други човешки жертви. Оценката ми е същата. Разбирам и тяхното действие на място. Пожелавам им успех оттук нататък", разясни Борисов. Той добави, че с лозунги на политически партии от рода на "Турците навън и циганите на сапун", "нищо добро не ги очаква ако допуснем, че спечелят изборите".

Преди да се срещнат Първанов и Борисов в присъствието на държавния глава в Пловдив беше сформиран кризисен щаб за недопускане на ексцесии в кварталите с етническо население. Това съобщи изпълняващият длъжността кмет на града Александър Долев.

Източник: vesti.bg

26.09.2011, 16:37 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: премиер, министър-председател, Катуница

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center