1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБРАЗОВАНИЕ

ИУ-Варна е с нова модерна Аулаикономически университет
Още снимки тук

С тържествен молебен и  водосвет, извършен от Негово Високопреосвещенство Варненския митрополит Кирил, беше открита новата акаддемична  година в Икономически университет Варна.Днес се състоя и официалното освещаване на новата Аула на университета.

Лентата на модерното академично съоръжение бе прерязана от ректора на Висшето учебно заведение доц. Д-р Пламен Илиев.

Той приветства студенти и гости  на тържествената церемония в новооткритата аудитория. Залата е с капацитет 600 места, сподел доц. д-р Пламен Илиев. Реализиран е и първият проект, по оперативна програма  "Регионално развитие", за модернизация на университетски библиотеки и по думите на ректора напълно реконструираното книгохранилище е  най-модерният библиотечен център в България и на Балканите.Финансирането е в размер на 3,5 млн. лева, като в него е включен и ремонтът на новия учебен корпус.

 Областният управител Данчо Симеонов пък  обяви на преподаватели и студенти, че държавата ще дари 3 декара терен за строителство на ново общежитие.

Новата сграда ще бъде разположена в района около Военоморска болница. Експерти все още правят проучвания дали да не добавят  още 2 дка, допълни губернаторът. Икономическият университет във Варна е с най-ниска степен - 3%, на задоволеност на студентите от общежитие, каза ректорът доц. Пламен Илиев. Вузът обучава 13 000 студенти, а предоставя едва  500 места за живеене. След изготвяне на проекта, който ще изработим сами, ще търсим европейско финансиране, обясни ректорът.

Тази година,  най-старото Висше икономическо училище в България, посреща 2600  първокурсници

Сред официланите гости на церемонията  бяха кметът на община Варна Кирил Йорданов, директорът на дирекция "Висше образование"-МОМН

 д-р Мария Фъртунова, Негово Високопреосвещенство  митрополит Кирил и др.

Поздравителни адреси бяха изпратени от министър – председателя Бойко Борисов  и от министъра на образованието , младежта и науката Сергей Игнатов.

26.09.2011, 12:51 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: Икономически университет, аула, библиотечен център

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА