1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
КРИМИНАЛЕ

Катуница е в траур



Траур

Днес е ден на траур в село Катуница в памет на двете момчета, загинали при безредиците там. За по-късно е планирано и погребението на 16-годишния Павел Толев, който почина от сърдечен проблем по време на първия ден на протеста.

Вчера хиляди се простиха с 19-годишния Ангел Петров. Момчето загина, след като беше блъснато от микробус „Форд", пълен с цигани. Ангел е бил влачен поне 10 метра.Бащата му е на мнение, че убийството на сина му е поръчково. Ден преди да бъде сгазен от буса, в профила в интернет на един от внуците на Кирил Рашков - цар Киро, е била публикувана заканата: „Който ми е враг, да умре при катастрофа", съобщава БиТиВи. Заради кризата след инцидентите в Катуница, президентът Георги Първанов отмени заплануваното си посещение в Карнобат и спешно пристига в Пловдив, съобщи радио Пловдив. Към момента обстановката в Катуница е спокойна. Въпреки това, пред двете изгорели къщи на цар Киро все още има кордон от жандармерия.

Третата нощ на протеста премина в диалог с полицията. На преговорите присъстваха главният секретар на МВР Калин Георгиев и главен комисар Тодор Чонов - директор на Областна дирекция на МВР. Жителите на селото обаче са категорични, че ще продължат протестите си до момента, в който не бъде изпълнено основното им искане - изселването на фамилията на Кирил Рашков. Със свещи в ръка близо два часа протестиращи разговаряха с комисар Константин Баков - зам.-директор на Полицията в Пловдив и с комисар Тодор Гребенаров - началник на „Охранителна полиция". „Опитваме се по мирен път да решим ситуацията", категоричен бе главен комисар Тодор Чонов. Междувременно в пловдивския квартал „Столипиново" бяха разположени спецполицаи от София. Жандармерия и полиция охраняват и района на джамията в Пловдив. Засилено е полицейското присъствие и около Джумая джамия заради изпочупени стъкла на мюсюлманския храм, допълва Дарик.

Междувременно премиерът Бойко Борисов заяви в ефира на БиТиВи, че от десет дни на няколко лица, включително цар Киро, са започнати мащабни действия от страна на прокуратурата, заедно с данъчните служби и правоохранителните органи. Той отказа повече информация с обяснението, че това е данъчна тайна. Премиерът уточни единствено, че снощи е разговарял по въпроса с главния прокурор Борис Велчев и шефа на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов. Проверката във всички случаи няма да бъде добра за тези хора, отсече министър-председателят.

Борисов отговори положително на въпроса дали някои политици се възползват от размириците в Катуница. И този път той отказа подробен коментар, изтъквайки, че се намираме в предизборна ситуация. Що се отнася до визитата на президента Първанов в Пловдив, премиерът посочи, че ходенето на политици в Катуница може би само ще нажежи ситуацията. Борисов отново не си спести критики към действията на полицията в пловдивското село, припомняйки, че е неин законен дълг да опазва живота и имуществото на хората. Няма как да съм доволен като има запалени къщи, заяви министър-председателят. Нека опонентите да излязат и кажат какво предлагат да се направи, настоя Борисов и посъветва партиите да започнат да казват какво биха направили, ако спечелят изборите, вместо да се възползват от случая.

Според премиера изолирането на ромите в гета е грешка, защото така се провяляла интеграцията им.

Източник: news.bg

26.09.2011, 10:12 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: Катуница, сблъсъци, жертви

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center