1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
КРИМИНАЛЕ

Проверяват имотите на рома КироРомът Киро

Разпитани са 101 души от общо 127-те задържани заради безредиците в село Катуница, провокирани от убийството на 19-годишния Ангел Петров. За смъртта му жителите на селото обвиниха хора от "клана Рашкови", начело на който е Кирил Рашков - "цар" Киро. Образувани са 28 преписки. Започнало е и първото дело по случая в Районния съд в Асеновград. Това съобщи на пресконференция главният секретар на МВР Калин Георгиев.

Георгиев обяви, че шофьорът, прегазил с форда си момчето, ще бъде преместен в пловдивската прокуратура и ще му бъдат повдигнати обвинения. 55-годишният мъж беше задържан при преминаване на границата ни с Турция, където беше избягал след инцидента от 23 септември.

Зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков подчерта, че тепърва предстои най-трудната част - събирането на доказателства. Той призова медиите да съдействат, като предоставят свои записи от размириците.

Окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов съобщи, че се образувани 5 досъдебни производства .Първото е срещу задържания шофьор заради смъртта на Ангел Петров. Мъжът е арестуван за 72 часа, като обвинението е причиняване на смърт при пътнотранспортно произшествие, което е умишлено. За такова престъпление законът предвижда от 10 до 20 години затвор. Второто досъдебно производство е срещу неизвестен извършител, то е за случая с прегазените трима полицаи, които бяха ранени, след като автомобил се вряза в събралата се тълпа. Другите три производства също са срещу неизвестен извършител. Те са за палежа на две от къщите на "цар" Киро и на два от автомобилите му.

Главният прокурор Борис Велчев е разпоредил проверка на доходите на рома Киро. Това е било и едно от исканията на инициативния комитет в Катуница.

"Цар" Киро не е разпитан, не са му повдигнати обвинения, както поискаха хората в Катуница. Не може да бъде удовлетворено и желанието им фамилията на Рашков да бъде изселена. По думите на окръжния прокурор на Пловдив, такова нещо в 21 век не би могло да се случи - някой да бъде изселен от едно място на друго. Потвърдено е, че на 22 септември в Районното управление на полицията в Асеновград е била внесена жалба за конфликт с Ангел Петров, като полицията е издала предупредителни протоколи на тези, които са заплашили Петров с убийство.

Директорът на пловдивската полиция ст. комисар Тодор Чонов заяви, че ситуацията в Катуница е резултат от острите взаимоотношение между Кирил Рашков и неговите съселяни през последните 20 години. Дарик научи, че конфликтът между жителите на селото и ромската фамилия датира отпреди години и е възникнал между внука на  Киро - Йорго, и сина на бившата кметица на Катуница Веселин Христов заради имоти.

По първоначални данни, недоволството на жители от Катуница ескалирало след инцидент, станал около 20 часа на 23 септември на ул. "Стадион". Внукът на Кирил Рашков е посетил ромската махала в кв. "Столипиново" и е поканил 10-15 души по повод годишнина от смъртта на баща си. При пристигането им в селото се създал конфликт между внука на Рашков и местен жител. "Гостите" от Пловдив пристигнали на място с три автомобила. Шофьорът на единия от тях - микробус "Форд Транзит", е прегазил 19-годишния Ангел Петров, докато разхождал кучето си. Според очевидци автомобилът връхлетял върху момчето и го влачил няколко метра. Пострадалият бил откаран в болница, където по-късно е починал.

Минути след трагедията на местопроизшествието започнали да се струпват множество разгневени хора от селото. Те преодолели полицейския кордон, навлезли в имота на рома Киро и започнали да унищожават имуществото му.

Източник: Darik

25.09.2011, 13:51 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: Катуница, полиция, сблъсъци

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА